GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Golubača

(Russula virescens)

gljiva-golubaca1

U rodu krasnica (Russule) ova vrsta je najpoznatija a, po meni, to je i jedna od najukusnijih pečuraka. Čvrsto meso omogućava duže čuvanje u hladnjaku, a bogat ukus i srazmerno krupan rast svakako doprinose opštem i veoma povoljnom utisku koji ova vrsta ostavlja na berače koji je mogu naći od početka leta do jeseni uz belogorične šume...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Osobine vrste:

Šešir: do 15 centimetara širok, kod mladih nepravilno poluloptast, zatim raširen, povijene ivice a pod starost na sredini udubljen. Po pravilu, kod starijih primeraka ivica šešira je ispucala. Boja šešira je tirkizno zelena do prljavo i krembela (pod starost za vreme kiše boja izbledi) sa nepravilno ispucalim poljima, što je jasno i nedvosmisleno razdvaja od drugih vrsta. Kožica se, kao i kod većine krasnica lako guli sa šešira.

Listići: nepromenljivo beli, ponekad sa blago ružičastim odsjajem u dnu, srednje gusti sa lamelulama, krti (i ta osobina je zajednička za sve ili skoro sve krasnice). Spore su bele, eventualno prljavobele.

Stručak: do osam visok, do tri centimetara širok, sa malim udubljenjima po površini. Stručak je potpuno go bez bilo kakvih naznaka manžetne, koprene ili vrećice pri dnu. Meso stručka je slično mesu šešira.

Meso: belo, nepromenljivo, drobljivo, zrnasto (ove osobine su zajedničke za sve krasnice). Meso je ponekad ispod kožice zelenkasto. 

gljiva-golubaca-odozdo2

Vreme i mesto rasta

Od početka leta do jeseni uz belogorične šume (hrast, bukva), najčešće uz ivicu šume ili na proplancima.

Gljiva raste duboko ukopana, tako da je, vrlo često, i najrazvijenije primerke neophodno iskopati iz zemlje.

Moguća zamena

Zamena sa drugim vrstama je malo verovatna, eventualno sa drugim zelenkastim krasnicama, koje su uglavnom sve jestive, samo značajno lošije od golubače.

Voditi računa o zameni sa otrovnom zelenom pupavkom (Amanita Phaloides) koja ima i prsten na stručku i vrećicu na dnu stručka te nikada nije ispucala i sasvim druge zelene nijanse, ali raste na sličnom staništu i u slično vreme.

Upotrebljivost

Golubača je veoma kvalitetna i dobro poznata jestiva vrsta koja se može spremati na razne načine, pa i sirova za salatu.

Natura Online (21.6.2011)