GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Puza

(Armillariella mellea)

gljive-puza-01

Vrlo interesantna i česta vrsta, sa njom možete skoro svake godine računati, posebno ukoliko je "napala" šumu posle seče, gde se na panjevima može pronaći još nekoliko godina, sve dok panj potpuno ne istrune. Raste u jesen i do kasne jeseni, vrlo retko ju je mogoće naći u proleće...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing 

Osobine vrste

Šešir je tri do 12 centimetara širok mada može porasti i do 15, posebno kada raste samostalno. Kod mladih puza šešir je poluloptast, podvijen, zatim otvoren kod krupnijih primeraka valovit i potpuno ravan.

Boja šešira je maslinasta, zatim oker, smeđa dok kod starijih postaje braon. Kod mladih gljiva skoro uvek (mada ne baš uvek) šešir je prekriven sitnijim čehicama.

Meso šešira je tanko, a kožica klizava pa i ljigava i lepljiva.

Listići su prljavo beli, zatim krem a kod starijih sasvim potamne i po pravilu imaju braon mrlje. Listići silaze niz stručak, što je jedna od osobina koja je značajno razlikuje od sličnih vrsta.

Stručak je pet do 12 cm visok, tanak, često iskrivljen i vlaknast. Na stručku je uočljiva manžetna što je druga značajna odlika koja ovu vrstu razlikuje od sličnih.

Meso je belo do krem, tanko a miris i ukus nisu izraženi (eventualno blago gljivlji sa primesom drveta).

gljive-puza-02

Vreme i mesto rasta

Raste u grmovima, vrlo retko pojedinačno, na panjevima belogorice najčešće na hrastu, topoli, vrbi pa i bagremu. Neki autori navode da je puzu moguće naći i na četinarima; ja je nisam nikada našao na crnogorici.

Raste u jesen i do kasne jeseni, vrlo retko ju je mogoće naći u proleće i to u višim predelima. Inače, javljla se na svim nadmorskim visinama na kojima sam tražio gljive.

Mogućnost zamene

Zamena sa drugim sličnim vrstama, ukoilko se vodi računa o mestu rasta te o par napomena koje sam dao u tekstu, malo je verovatna.

Napomena

Ova vrsta je veoma interesantna jer raste veoma masovno pa je bogata berba garantovana, a kako sam napomenuo i vrlo retko omane. Posebnu pažnju treba obratiti da se beru mlađi primerci i to samo šeširi.

Ovo je važno pre svega zato što su stručci veoma žilavi i teško svarljivi, dok stariji primerci razvijaju određene toksine koji deluju purgativno. Na sreću, ovi problemi nisu praćeni nikakavim drugim neprijatnostima. Problemi izazavani starijim primercima ove gljive su veoma benigni, ne postoji mučnina niti odvratnost prema jelu, nema povišene temperature, niti bilo kakvih nus pojava, samo ubrzan rad creva koji traje 24 do 48 sati, a počinje oko sat do dva po završetku jela, te bi se kao takva mogla koristiti i u medicinske svrhe. Normalno, ovo je potrebno detaljno izučiti.

Upotrebljivost

Priprema ove gljive je raznovrsna, možda je jedna od boljih za konzerviranje kiseljenjem.

Puza je upotrebljiva i ukusna obarena i začinjena kao salata, a možete je dodati i u druga jela kao i uz druge vrste gljiva ili meso.

Natura Online (8.12.2012)