GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Podstavka

(Xerocomus subtomentosus)

gljiva-podstavka-01

Još jedna gljiva iz porodice Boletaceae (vrganjevke). Liči na vrganj time što poseduje cevčice, ali se od pravih vrganja, pa i ludare, značajno razlikuje. Narod je uglavnom izbegava, smatrajući da je otrovna, ali kako nikada ne raste osobito masovno ne spada u posebno gastronomski interesantne vrste...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Osobine vrste

Šešir: širok 4 - 10 cm poluloptast, pa raširen gotovo ravan, no nikada sasvim pravilan, već redovno valovit. Kožica šešira baršunasta, za suva vremena gotovo redovno ispuca, boja varira ali po pravilu ima maslinast ton (najčešća boja je smeđemaslinasta, sa malim crvenkastim odsjajem).

Cevčice se spuštaju niz stručak, žute do smeđe ili smeđemaslinaste srazmerno krupne, na pritisak menjaju boju – blago poplave.

Stručak je cilindričan, najčešće iskrivljen, visok 4 -10 cm, širok do 2,5 cm pri vrhu i pri dnu sužen pun prekriven sitnim smeđim pahuljicama. 

gljiva-podstavka-02

Meso je beložuto do žuto, tanko, tanje od cevčica, na prerezu malo menja boju (poplavi). Miris nije izražen, ukus slatkast.

Mesto i vreme rasta

Stanište: ova vrsta je pravi kosmopolit. Ja sam je, najčešće, nalazio uz hrastove (svejedno koje), ne retko i uz bukve, ponekad i u četinarima, mada pojedini autori navode da je češća u četinarima.

Ova gljiva raste od ranog leta do jeseni, ali nikada obilno.

Mogućnost zamene

Zamene sa sličnim pripadnicima roda Xerocomus je moguća i vrlo verovatna, no sve te vrste su istog ili sličnog kvaliteta - jestive ali ne i osobiti delikatesi.

Zamena za neku nevaljalu vrstu je malo verovatna, ako se ima u vidu pre svega veličina gljive i ostale morfološke odlike koji ovaj rod drastično razlikuju od srodnih.

Upotrebljivost

Ova vrsta svakako nije posebno gastronomski interesantna, pre svega zbog toga što se retko nalazi u značajnijoj količini, a kako je reč o srazmerno sitnoj gljivi, može poslužiti samo za mešanje sa drugim vrganjima, vrlo retko za samostalnu pripremu. Pri mešanju sa drugim vrganjima niko neće primetiti da je bilo šta dodavano.

Natura Online (29.11.2012)