GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blistava žutoliska

(Tricholomopsis rutilans)

gljive-blistava-zutoliska 

Vrlo lepa gljiva, nije osobito retka ali ni previše česta, nažalost bez ikakve gastronomske vrednosti, jer bi, uzimajući u obzir izgled gljive, bila izuzetna dekoracija stola i tanjira…

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing

Osobine vrste

Šešir: 5-15 cm širok, kod mladih konveksan, zatim raširen, povijene ivice, vrlo često valovit. Boja šešira uvek sadrži neku notu crvenog, bilo da je jarko crvena, purpurno crvena ili, kao na slikama, rđasto crvena. Kožica šešira je baršunaasta sa vidljivim čehama.

Listići: žuti, jarko žuti, nepromenjivi, tanki, gusti, sa zupcem malo prirasli uz stručak.

Stručak: 5-12 cm visok, do 2 cm širok, cilindričan, pun, kod starijih može biti i šupalj, no uvek je vlaknast, prekriven ljuspicama intenzivno obojenim (boja ljuspica je uglavnom crvena do purpurno crvena, dešavaju se varijacije kada su te ljuspice žute kao na slici).

Meso: žuto, čvrsto, bez mirisa i trpkog, slabog, no neprijatnog ukusa.

Vreme i mesto rasta

Blistava žutoliska je jesenja vrsta. Raste od septembra do decembra, isključivo na panjevima crnogorice. Ja sam je nalazio uglavnom u višim predelima (iznad 800 m).

Upotrebljivost

Neki autori navode da je ova vrsta jestiva, ali i oni su saglasni da i nije neki delikates. Svakako, možete joj se diviti kada je nađete u prirodi, ali vam je ne preporučujem na trpezi.

Vrlo verovatno da nije otrovna, ali čemu isprobavati, kada u isto vreme raste niz jesenjih, veoma kvalitetnih i veoma raznolikih vrsta

Mogućnost zamene

Mogućnost zamene sa drugom vrstom, ukoliko se vodi računa o mestu rasta i opštem izgledu, ne postoje.

Natura Online (16.12.2012)