GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Ćuranov rep

(Trametes versicolor)

gljiva curanov rep 01

Jedna od bolje izučavanih lekovitih vrsta. Široko rasprostranjena, posebno u krajevim sa umerenom kontinetnalnom klimom, jedna od onih vrsta koje predstavljaju prirodne čistače šuskog otpada.

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Plodno telo: raste grupno, zbijeno sa lepezama (koristim taj termin jer je izgled najbliži lepezi), vrlo često, postavljenim jedne iznad drugih. Pojedinačne lepeze su prečnika 2-7 cm. Karakteristika vrste je prisustvo više boja, lepeze nikada nisu jednobojne. Lepeze su zonirano obojene, najčešće crno, plavkasto, crvenkasto, žućkasto, nikada ne preovlađuje crvena boja. Površina lepeze je svilenkasta, sjajna, ponekad i blistava; ivica je tanka i talasata.

Pore: u početku bele, kasnije krem do svetlosmeđe, sitne i okruglaste (ovo se ne može oučiti bez lupe).

Meso: tanko, belo, kožasto, slabo izraženog mirisa i ukusa. 

gljiva curanov rep 02

Stanište i vreme rasta: suve grane i panjevi raznih lišćara. Najčešće sam je nalazio na bukvi, ali se može naći i na drugim lišćarima. Relativno česta gljiva, a zbog svoje konzistencije, moguće je naći tokom cele godine.

Mogućnost zamene je malo verovatna, jer slična vrsta (Stereum ostrea ili lažni ćuranov rep) retko ili nikakao se nalazi van Amerike, kod te vrste preovlađuju crvene nijanse i nije toliko šarena, te je krupnij vrsta.

Ovo je vrsta koja dobija sve više na značaju. Njena uloga u prirodi je veoma važna (vrlo retko se nalazi na živom drvetu) u procesima kretanja materije, ali je sve prisutnija njena upotreba u terapeutske svrhe. 

Natura Online (25.2.2022)