GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Jarkocrvena (skarletna) vlažnica

(Hygrocibe coccinea)

jarkocrvena vlaznica 01

Predivna i veoma krhka gljiva, relativno česta, osobito u jesen po planinskim pašnjacima, jarkocrvena vlažnica je jestiva ali je ona, pre svega, fenomenalna dekoracija u brojnim jelima…  

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis gljive

Šešir: 2-6 cm širok, jarkocrvene boje. U starosti, u zavisnosti od vremenskih uslova, može malo izbledeti sve do zlatnožute boje. Oblik šešira kod mladih primeraka je kupast, kod starijih raširen sa uzdignutim centrom. Površina je glatka a za vlažna vremena i sjajna.

Listići: crvenonarandžasti, kasnije posvetle i dobijaju žućkaste tonove, široko prirasli uz stručak ili malo silazni.

Stručak: do 5 cm visok, boje slične šeširu, malo svetlije, u dnu i svetložuto. Stručak je blago vlaknast i krt, slično mesu.

Meso: tanko, crveno do narandžasto, miris nije izražen, a ukus je vrlo diskretan i blag.

Stanište i vreme rasta

To su, uglavnom, planinske livade (nalazio sam je do 1.600 mnm, mada je verovatno ima i iznad te visine), u jesen sve do zime. Traži više vlage, pa, ako je jesen suva, može nekih godina i izostati. Kada joj vreme pogoduje može biti i vrlo masovna. Vrlo često raste uz livadsku zlataču (Camarophyllus pratensis).

Upotrebljivost

Jarkocrvena (skarletna) vlažnica je jestiva gljiva (mada je neki autori ne smatraju za takvu, ti isti autori je smatraju i za retku što, na osnovu mog iskustva, takođe ne stoji).

Ova gljiva, pre svega, treba da bude dekoracija u jelu, mada može, tokom kuvanja, da delimično izgubi svoju prelepu boju. 

Moguća zamana

Opasnosti od zamene sa "nevaljalim" vrstama, uzimajući u obzir krhko meso, sitan rast, intenzivnu boju, kao i mesto i vreme rasta - nije moguća

Natura Online (22.5.2020)