GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Glatkonoška

ABM 112 str 57

U narodu je glatkonoška (Boletus Queletii) slabo poznata vrsta gljiva. Najčešće je narod smatra za ludaru što ona svakako nije niti na nju liči. Gljiva je vrlo ukusna ali je neophodno voditi računa da je sirova otrovna (može izazvati stomačne tegobe) te da ju je neophodno, pre kozumacije, termički obraditi... 

Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing (Agrobiznis magazin broj 112, strana 57)

Opis gljive

Šešir: 5-15 (pa i do 25) cm širok, poluloptast, kod starijih primeraka otvoren, za suva vremena baršunast a ljigav kada je vlažno i kišovito. Boja je crvenkasto maslinasta, ali više maslinasta, često vrlo tamna, na pritisak menja boju u teget. Od sve tri slične vrste ova ima najcrveniji šešir, mada to treba uslovno prihvatiti.

Cevčice: slobodne (ne dotiču stručak), žute do žutozelene, po površini crvene i krvavao crvene. Na pritisak menjaju boju u plavu. Spore su maslinasto smeđe.

Stručak: od 5 do 15 cm visok i 1 do 4 cm debeo, pun, tvrđi od mesa. Na stručku nije moguće videti mrežicu niti bilo kakvu drugu ornamentaciju što ovu vrstu jasno razdvaja od druge dve slične. Boja stručka je žuta do crvena u donjem delu stručka (u zadnjoj trećini).

Meso: debelo, žuto, sivožuto, na vazduhu pri svežem preseku intenzivno poplavi sa zelenom primesom. Vrlo retko ga napadaju crvi. Miris nije izražen a ukus joj je prijatan, pomalo slatkast. 

Stanište i vreme rasta

Hrast i bukva, eventualno druga belogorica, mada je ja van ove dve vrste šuma nisam nalazio; raste leti i rano u jesen.

Upotreba

Gljiva je vrlo ukusna ali je neophodno voditi računa da je sirova otrovna (može izazvati stomačne tegobe) te da ju je neophodno termički je obraditi. Pojedini autori preporučuju da se pre upotrebe gljiva blanšira 15-20 minuta, međutim ja sam je jeo i bez prethodnog kuvanja samo sam vodio računa da je najmanje 25 minuta na vatri. Inače pri termičkoj obradi meso vraća boju iz tamnoplave u osnovnu žutu.

Moguća zamena

O mogućim zamenama možete videti u mom napisu o kovari (B. Luridus). Na fotografiji se mogu videti sve tri vrste jedna do druge. Sve fotografisane gljive su ubrane u hrastovoj šumi početkom juna prošle godine. Ako se pažljivo zagleda mogu se uočiti razlike, mada sa stanovišta gastronomije to i nije bitno, pošto velike razlike u upotrebnoj vrednosti između navedenih vrsta nema.

Natura Online (20.6.2020)