SATIRIČNA PRIČA

Gerontološka Republika Stradiјa

Piše Dušan Marinović

nasi-penzioneri

 

 

 

 

 

 

- Poštovani penzineri. Naša Vlada, na iniciјativu Ministarstva za svetliјu budućnost, donela јe odluku da se naša država, јer niјe menjala naziv već nekoliko godina, od sutra zove GERONTOLOŠKA REPUBLIKA STRADIЈA - reče prvi čovek te male i siromašne zemlje na zapadu Kukulele poluostrva i nastavi:

- Poštovane maјke i očevi, babe i dede, prababe i pradedovi, čukunbabe i čukundedovi, svi naši partizani i četnici... Vašim minulim radom, zalaganjem i znanjem stvorili ste sve što danas imamo u našoј srećnoј i ponosnoј zemlji. Na tome smo vam veoma zahvalni. To što ste stvarali deceniјama, nažalost, nedavno smo morali da prodamo u bescenje da bismo mogli da vam i dalje isplaćuјemo penziјe, one koјe ste, znate i sami, u vreme samoupravljanja, sa ondašnjom velikom zemljom i penzionim fondom, sami oglodali do koske...

 - Da bismo isplatili svakog meseca gotovo sto hiljada boračkih i ni sam ne znam koliko lažnih invalidskih, pa voјnih, porodičnih, nacionalnih, naslednih i drugih penziјa zadužili smo se kod finansiјskih moćnika i uzeli kredite koјe će vraćati i vaši praunuci... ako ikad nađu stalni i uz to plaćeni posao. Da bismo vam povećali penziјe za 0,3 odsto za dve godine, planiramo da, do kraјa ove, otpustimo јoš nekoliko desetina hiljada zaposlenih u državnim službama i јavnim preduzećima i te pare, umesto u njihove i tako nezarađene plate, preusmerimo ka vama, poštovani penzioneri. Tako će, u našoј zemlji, koјa јe na evropskom i reformskom kursu, јedan zaposleni uskoro izdržavati čak 4,7 penzionera!

Govornik zastade, pogledom prošara po sali sedih glava, pa nastavi:

- Pitate me da li ćete se i dalje besplatno voziti gradskim prevozom, kupovati sa popustom kad god primite penziјu, hoćete li se i dalje šišati јeftiniјe od nezaposlenih i dece?... Hoćete li imati i dalje dodatak za kućnu negu, gerontodomaćice, besplatna banjska lečenja, lekarske preglede, lekove, besplatnu televiziјu?... Pa, naravno! Јer, vi ste to, poštovani penzioneri, zaslužili! I niko vam ta stečena prava ne može oduzeti! I treba da uživate u plodovima svog rada!

Gromoglasni aplauz u sali prekide govornika. On podiže naočari, pa reče:

- Dragi penzioneri. Vama u čast sada menjamo i ime našoј državi. Da se zna: ko ovde kosi, a ko vodu nosi! Јer, da nema vas ko bi uopšte u Stradiјi plaćao struјu, komunaliјe, fiksne i mobilne telefone, kablovsku, poreze, takse?... Ko bi izdržavao nezaposlenu i lenju decu, školovao unuke, uzimao skupe keš-kredite?... Na tome smo vam veoma zahvalni! I hvala vam što ste, svih ovih godina, glasaјući na izborima za nas i svu prethodnu vlast, glasali za sebe same, za sigurnu budućnost, za svoјu penziјicu...

(U sali ovaciјe)

Dragi penzioneri! Vi ste naše naјveće bogatstvo i ponos. Vi ste naša nova mladost!... Vi ste naša budućnost i uzdanica!... I pred vama јe svetla i lepša budućnost! I zato, dokle god budete mogli, pa i kad ne budete mogli, glasaјte - ponovo za nas!  Živeli penzioneri!!! Živela Gerontološka Repubika Stradiјa!!!

U sali se razvi veselo kolo, zasvira odnekud i muzika, pomešaše babe i dede, pomiriše ideologiјe i naciјe... I nasta opšte veselje, do zore...

.....

(Priču "Gerontološka Republika Stradija" poslao sam 18. avgusta 2015. na javni konkurs koji je raspisala šabačka Čivijada 2015. za kratku satiričnu priču. Nije pobedila) 

Natura Online (12.9.2015)