GLJIVARSKI RECEPTI

Pileća janija sa gljivama

pileca janija sa gljivama

Uz jedno pile, malo spanaća, krompira, prolećnih gljiva i povrća, na stolu ćete imati ovo ukusno jelo kojem je, kako i slika govori, teško odoleti…

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • jedno pile (oko kilograma)
  • 300 g spanaća
  • 300 g gljiva (prolećnih ili kojih ima)
  • 500 g krompira
  • 4 glavice crnog luka
  • 3 šargarepe
  • koren celera, rena i peršuna
  • začin od sušenog povrća
  • biber u zrnu, i
  • 4 čena belog luka.

Priprema:

Pile iseći na komade i kuvati uz dodatak dve glavice crnog luka te svog korenastog povrća (lišće peršuna i celera sačuvati). Posle 20-30 minuta izvaditi batake, karabatake i belo meso. Ono što ostane korisititi za supu.

U vatrostalnoj činiji dinstati sitno naseckan crni luk uz dodatak malo soli i bibera, pa dodati meso izvađeno iz supe. Dinstati još 20 minuta, naliti supom i dodati, na kolutove sečen, krompir, seckano lišće peršuna i celera. Kada krompir bude skoro gotov dodati spanać i sitno seckan beli luk, te zapeći još pola sata.

Serviranje:

Jelo servirati uz kiselu pavlaku i crveno vino (na fotografiji je merlo).

Natura Online (4.1.2016)