GLJIVARSKI RECEPTI

Posne sarme

posna sarma 01

Evo jednog recepta kojim možemo da se sladimo dok postimo. Ovo su jedne od najukusnijih posnih sarmi koje sam probao, pa preporučujem da se proba...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebene namirnice: 

- glavica kiselog kupusa 

- 300 g svežih gljiva i 10 g suvih crnih truba 

- struk praziluka 

- 100 g celera 

- tri čena belog luka 

- šolja pirinča 

- dve čaše belog vina 

- dve kašike maslinovog i dve kašike suncokretovog ulja 

- kašika brašna 

- so i binber 

- nekoliko listova lovora 

- kašika aleve paprike. 

posna sarma 02

Priprema:

U 300 ml vode prokuvati gljivu crnu trubu. U tiganju na kašici maslinovog ulja upržiti sitno seckan praziluk i rendan celer, uz dodatak soli i bibera. Kada povrće omekša dodati sveže gljive. Dinstati još par minuta i skloniti sa vatre. 

U drugom tiganju (može da bude i isti samo ga isprazniti) na drugoj kašici maslinovog ulja, upržiti pirinač. Posle desetak minuta prženja dodati belo vino. Sa polovinom tečnosti u kojoj su se kuvale crne trube polako kuvati pirinač. Posle 15 minuta dodati dinstane gljive u pirinač i izmešati. Malo prohladiti smesu.

Listove kupusa dobro oprati i smesom umotati sarme. Ređati u plići sud (sud koji može i da se zapeče u rerni); na dno malo ulja, pa red kupusa, preko kupusa sarme, a među sarme staviti lovorov list i nekoliko čena belog luka. 

Kada se sve sarme poređaju zaliti zaprškom koja se radi na ostatku suncokretovog ulja (zagrejati ulje i upržiti brašno, pa kada je brašno uprženo, raditi na tihoj vatri, skloniti sa vatre i dodati alevu papriku), naliti drugom čašom belog vina i ostatkom tečnosti u kojoj su se kuvale crne trube. 

Preko svega staviti listove kupusa i poklopiti. Kuvati na umerenoj vatri sat vremena, pa zapeći u rerni 30 minuta na 180 0C.

Serviranje:

Ove sarme mogu da se serviraju i tople i hladne, a najbolje uz vino u kome su kuvane.

Prijatno!

Natura Online (14.4.2022)