GLJIVARSKI RECEPTI

Kiseli kupus sa suvim gljivama

kiseli kupus sa suvim gljivama foto 

Ovo može biti samostalno jelo ili prilog uz neko meso. Uz ovaj specijalitet preporučujem belo vino...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić dipl. ing

Potrebne namirnice: 

- glavica kiselog kupusa (oko 1 kg) 

- struk praziluka (manji) 

- 30 g suvih gljiva 

- šolja pirinča 

- 200 g pavlake za kuvanje 

- 2 jaja 

- so i biber 

- lovorov list  

- 50 ml maslinovog ulja i 

- 50 g maslaca.

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstati praziluk uz dodatak malo soli (voditi računa o slanoći kupusa) i bibera. Na drugoj vatri kuvati suve gljive u 200 ml vode. 

Kada praziluk omekša dodati sitno seckani kupus uz lovorov list. Dinstati još oko pola sata, zalivajući vodom sa suvim gljivama. 

U vatrostalni sud, predhodno namazan maslacem, sipati dinstani kupus i probaren pirinač (nije potrebno kuvati ga do kraja, jer će se dokuvati prilikom dalje termičke obrade) i začiniti alevom paprikom. Umutiti jaja i pavlaku, uz dodatak malo soli i bibera, pa preliti preko kupusa, ako je previše suvo možete dodati mleko. Preko svega staviti parčiće maslaca.

Zapeći 40 minuta na 220 0C

Ovo može biti samostalno jelo ili prilog uz neko meso. Uz ovo jelo preporučujem belo vino.

Natura Online (27.2.2022)