PTICE KUĆNI LJUBIMCI (2)

Žaku, nimfa, lorika i rozela papagaji

papagaj africki crni zako

Žaku ili Afrički sivi papagaj, nimfa, lorika i rozela papagaji sve su češći ljubimci i u našim domovima. Redovi koji slede tek su opšte napomene o ovim izuzetno zanimljivim i lepim pticama o kojima ćemo, naravno, još pisati...

Piše Borivoje Vasić, ing / Foto: B. Vasić

Žaku ili Afrički sivi papagaj

Žaku papagaj najradije se drži u kavezu jer je najtalentovaniji za učenje ljudskog govora, raznih veština i imitacija uopšte.

Živi u Africi i dug je 35 centimetara. Lepe je sive boje dok mu je rep crven.

U kavezu se lako drži i živi do 100 godina. Hrani se semenom ovsa, suncokreta, kikirikijem, voćem i povrćem.

Veoma se teško pari u kavezu, ali ukoliko se u ovome i uspe, to se postiže samo iz više parova.

........

Nimfa papagaj

papagaj nimfa

Nimfa (Nymphicus hallandicus) se najradije i najčešće, uz malog papagaja, odgaja u domovima i kavezima.

Dužine je 30, a samo rep mu je dug od 14 do 16 centimetara. U prirodi živi u Australiji u velikim jatima.

Ova vrsta papagaja odgaja se u raznim bojama. Pored prirodne, pepeljasto sive boje, veliki broj nimfi je bele, šarene, žute izabel, pa čak i srebrne boje.

Glava im je žuto obojena, sa crvenom belegom na obrazu i karakterističnom špicastom ćubom od dugog i finog sivožutog perja. Kod mužjaka glava, vrat i ušni crveni krug su intenzivniji i šire obojeni.

Osnovna hrana za ove papagaje su razna semenja: ovas, proso, suncokret, svetlo seme, proklijala pšenica, konoplja i slično. Uz to, veoma rado jedu razno voće i povrće, tvrdo kuvano jaje, keks i drugo.

Nimfa voli veći kavez i dok se ne pripitomi ispušta prodoran krik. Ali, ona se lako pripitomljava i veoma lako uči ljudski govor i zvižduke raznih melodija.

Najlakše i najbolje je pariti po jedan par nimfi u većim kavezima, mada je parenje uspešnije u letelicama.

Gnezdo je sandučiić od dasaka, veličine 25x25 i visine 35 centimetara. Na dnu sandučeta treba izraditi okruglo udubljenje, kao kod svih papagaja. U tako spremljeno gnezdo ženka snese od četiri do sedam jaja, a godišnje se može pariti i tri puta.

Na jajima leži 19 do 21 dan, a posle četiri-pet nedelja mladi napuštaju gnezdo. Mlade nimfe do tri meseca starosti imaju mesnatu boju kljuna, mada ona kasnije potamni.

.........

Lorika papagaj

papagaj sarena lorika

Veoma je omiljen, a poznati su žutokrilna lorika (Domical lagarula) i šarena lorika (Trichoglossus haemtod). Dužine su oko 30 centimetara. U prirodi se, uglavnom, nalaze u Australiji.

Ovo su papagaji sa najlepšom bojom perja. Crvena lorika je skoro cela crvene boje.

Posebno je lepa šarena lorika čija je glava plavoljubičaste boje, grudi crvene, a leđa i gornji deo repa zelene boje.

Hrane se raznim semenjem: proso, ovas, suncokret i slično. Rado jedu voće, povrće i raznu mekanu hranu, kao što je kuvano jaje. Interesantno je da se ovi papagaji hrane i nektarom i polenom iz cveta i drveća.

Za držanje lorike papagaja potreban je veći metalan kavez. Pare se kao i ostali papagaji ove veličine. Polovi su po perju slični.

..........

Rozela papagaj

papagaj-rozela

Rozela papagaji (Platycercus eximius) su veoma lepe i dopadljive boje. Obično, šarenorepa rozela dužine oko 32 centimetara, ima glavu, vrat i gornji deo grudi crvene, donji deo grudi žute, a trbuh bledozlene boje. Trtica je crvene boje, leđa su šarena, a rep širok i svetlozelen. Kljun je sivobeo, oči smeđe, a noge crne.

U prirodi ovi papagaji žive u Australiji i Tasmaniji. Ima ih nekoliko rasa kao što su Tašmanska roela (Platycercus dimensis) i lepa rozela (Platyxercus elegans).

Iako se teže pripitomljavaju rozele se rado drže zbog svoje lepote, pa ih i kod nas ima sve više.

Osnovna im je hrana mešavina semena: proso, svetlo seme, ovas, suncokret, konopljino seme… Uz semena rado koriste voće, povrće, mlade grančice, mladi kukuruz i tvrdo kuvana jaja.

Rozela se može pariti ali obavezno u letelici. Podnosi i hladnoću pa se lako drži i na takvim mestima. Gnezdo joj je sandučić veličine 25x25 i visine 35 centimetara.

Ženka snese četiri do šest jaja, a mladi se izlegu za oko 21 dan. Na jajima leži isključivo ženka, a mladi izlete iz gnezda posle mesec dana.

(Iz knjige "Ptice kućni ljubimci: Papagaji, kanarinci i šumske pevačice")

Natura Online (11.3.2009)