DOMAĆINI BROJE GNEZDA LASTA

Laste donose tonu kukuruza srećnom domaćinu sa najviše gnezda

Ceda Vuckovic seoska lasta 1

Novi Sad, 3. jun 2020.  Jedna lasta ne čini proleće, ali ukoliko imate jedno aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu do 15. juna možete učestvovati u takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Ovo neobično nadmetanje, četvrtu godinu zaredom, organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Srećno domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

Piše Slobodan Knežević / Foto Čeda Vučković

 - Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza - kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: 

- U prethodne tri godine, koliko organizujemo ovo takmičenje, pokazalo se da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada jer su sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz je više nego dobrodošao“.

Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 011/33-43-902 do 15. juna 2020. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.

Ceda Vuckovic seoska lasta 2

Veličina populacije seoske laste u Srbiji procenjuje se na 150.000 do 230.000 parova. Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, no svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike gde zimuje do Srbije gde se gnezdi. U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku pet jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive prosečno četiri godine.

Nekada se su se godišnja doba ili vremenske prilike određivale na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta. Danas, na osnovu njihove brojnosti, zaključujemo kako utičemo na prirodu. Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje.

Seoskim lastama se dugoročno može pomoći ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom.


Link do pravila takmičenjahttp://pticesrbije.rs/2020/06/02/pravila-takmicenja-domacinstvo-koje-su-laste-izabrale-2020/Link do onlajn formulara za prijavu na takmičenje: https://forms.gle/zRQd4TNscQyf34mv6

Kontakt osoba: Slobodan Knežević

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

0641260269

Ceda Vuckovic seoska lasta 3

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Bird Protection and Study Society of Serbia

BirdLife in Serbia

A: Vladike Ćirića 24/19, 21000 Novi Sad, Srbija

Makedonska 4, 11000 Beograd, Srbija

P: +381216318343 P: +38113343902

Natura Online (4.6.2020)