23 NEVLADINE ORGANIZACIJE PODRŽALE DO SADA "PALIĆKU INICIJATIVU"

Ujedinjeni u zaštiti ptica i biodiverziteta Srbije

grlica-streptopelia-turtur 

Ovoj inicijativi se do sada pridružilo više od dvadeset nevladinih organizacija koje zajednički žele da ukažu na problem narušavanja biodiverziteta Srbije. Šta im je prioritetni cilj? Žele trajnu obustavu lova na grlice (Streptopelia turtur) i prepelice (Coturnix coturnix) u Srbiji jer, kako je utvrđeno, broj ovih ptica veoma je opao na teritoriji naše zemlje. Šta se dalje planira?...

Piše Jasna Jovićević, 
vođa projekta "Zvuk ptica" / Foto: J. Jovićević

"Palićka inicijativa" nastala je tokom Konferencije NVO Srbije za zaštitu ptica koja je održana na Paliću, 14. i 15. novembra 2013. godine, a organizovana je u okviru projekta pod nazivom "Zvuk ptica", koji sprovode tri nevladine organizacije iz Subotice, NVO Artrust, Riparia i AŠC.

Do sada se ovoj inicijativi pridružilo više od dvadeset nevladinih organizacija koje zajednički žele da ukažu na problem narušavanja biodiverziteta Srbije, a prioritetni cilj im je trajna obustava lova na grlice (Streptopelia turtur) i prepelice (Coturnix coturnix) u Srbiji i to zbog utvrđenog opadanja brojnosti ovih vrsta na teritoriji naše zemlje.

Javna kampanja "Zvuk ptica" i "Palićka inicijativa" služe kao podsetnik nadležnim ministrima (poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te energetike, razvoja i zaštite životne sredine) da u najskorije vreme pristupe izmenama člana 2. Pravilnika o proglašenju lovostajem zaštićenih vrsta divljači  ("Službeni glasnik RS" br. 9/2012 i 31/2013), iz koga bi se izbrisale reči “grlica (Streptopelia turtur)” i “prepelica (Coturnix coturnix)”, kao i Priloga 1. Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva (“Službeni glasnik Republike Srbije” br. 5/2010 i 47/2011), u kojem bi se u delu koji se odnosi na ptice, dodale navedene dve vrste. Izmene i dopune ovog Pravilnika ministri donose sporazumno na šta ih obavezuje Član 48. Zakona o zaštiti prirode  („Službeni Glasnik RS  br. 36/2009, 88/2010 i 91/2010) i Član 21. Zakona o divljači i lovstvu („Službeni Glasnik RS” br. 18/2010), što proističe iz Člana 27. Zakona o divljači i lovstvu, ali i Člana 77. Zakona o zaštiti prirode.

Ciljevi ujedinjenih nevladinih organizacija će ići i korak dalje u zahtevima prema organima izvršne vlasti kako bi se domaća zakonska regulativa, koja uređuje oblasti lovstva i zaštite prirode, počela primenjivati i poštovala dosledno, onako kako zakoni nalažu.

Propisi koji se odnose na zaštitu divljih vrsta faune, posebno ornitofaune, nalažu svim subjektima izvršne vlasti odgovoran, blagovremen pristup i zakonito postupanje da bi se sprečile štete, prekomerna eksploatacija i osiromašenje faune. Kako je takav pristup u prethodnom periodu izostao, to se odrazilo na stanje biodiverziteta, što u narednom periodu mora da se poboljša i to kroz zajednički rad i saradnju.

Nažalost, do sada je inicijativa nevladinih organizacija naišla na opstrukciju od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (Uprava za šume), ali je podrška stigla od Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Vojvodine, ali i od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Pritužba na rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upućena je Vladi Republike Srbije, 26.11.2013. godine od strane Lige za ornitološku akciju Srbije, Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i EPAR-OIPA Srbija / Alijanse za zaštitu prirode, prava životinja i prava ljudi.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane organizacije da nam se pridruže i podrže "Palićku inicijativu" (potvrda podrške može da se pošalje na mail Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.), dok pojedinci to mogu da urade svojim potpisivanjem online peticije na sajtu http://www.zvukptica.rs.

Projektat "Zvuk ptica" se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Ko je podržao inivijativu?

Spisak organizacija koje su do sada podržale "Palićku inicijativu":

Liga za ornitološku akciju Srbije, Beograd; Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, Beograd; Prirodnjaćko društvo "Stari Dunav", Apatin; Društvo ljubitelja prirode "Falco", Temerin; Kraljevsko akademsko prirodnjačko društvo "Balkan", Kraljevo; Udruženje građana "Severno nebo", Kanjiža; Ekološko društvo "ARKUS", Bačka Topola; Udruženje za zaštitu velike droplje, Mokrin; Udruženje "Protego", Subotica; EPAR-OIPA Srbija; Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, DOPPS - BirdLife Slovenija; Udruženje građana "Forward", Horgoš; Društvo za zaštitu i proučavanje ptice Srbije, Novi Sad; Udruženje ljubitelja ptica "Riparia", Subotica; Udruženje građana "Artrust", Subotica; Udruženje građana "Kooperativa AŠC", Subotica; Društvo za zaštitu i proučavanje prirode "Natura", Sombor; WWF - Svetski fond za prirodu, Beograd; Ekološko udruženje "Avalon", Vršac; Ekološki centar "Stanište", Vršac; Mladi istraživači Srbije, Beograd; Centar za zaštitu Sova Srbije, Novi Sad; Prirodnjačko društvo "Gea", Vršac.

Natura Online (13.1.2014)