METEOROLOGIJA

Ekonomska korist

Jedna nezavisna anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da vremenske prognoze uštede toj zemlji gotovo jednu milijardu funti sterlinga godišnje. Meteo služba te zemlje je ozvaničila rezultate izveštaja da "ako bi se zanemarilo vreme, godišnja šteta bi bila veća nego bruto nacionalni dohodak većine zemalja trećeg sveta"...

Piše Lisa Šlajn

Operativno funkcionisanje sistema Svetskog meteorološkog bdenja u okviru SMO obezbeđuje 178 zemalja članica. Svakog dana izvrši se više od 20.000 osmatranja vremena na kopnu, moru, u vazduhu i svemiru. Dobijeni podaci se prenose preko telekomunikacionih kanala velike brzine do tri svetska, 31 regionalna i 170 nacionalnih meteoroloških centara, gde se koriste za izradu analiza i prognoza vremena.

Izraženo čisto ekonomskim parametrima, studije pokazuju da nacionalne institucije koje obezbeđuju vremenske, klimatske i hidrološke usluge za svoje građane, doprinose, kako je procenjeno, od 20 do 40 milijardi američkih dolara nacionalnoj privredi godišnje, što iznosi pet do deset puta više nego što iznose ukupni troškovi nacionalnih meteo-službi.

Stručnjaci procenjuju da je korist u sektoru poljoprivrede od meteoroloških službi, prema troškovima, izražena srazmerom 15:1, što znači da poljoprivrednici dobijaju 15 dolara na svaki dolar koji se potroši na prognoziranje vremena. Takođe, jedna nezavisna anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da vremenske prognoze uštede toj zemlji gotovo jednu milijardu funti sterlinga godišnje. Meteo-služba te zemlje je ozvaničila rezultate izveštaja da "ako bi se zanemarilo vreme, godišnja šteta bi bila veća nego bruto-nacionalni dohodak većine zemalja trećeg sveta".

(iz članka švajcarske novinarke Lise Šlajn "Pravovremena upozorenja štede nevolje i novac")

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (27.5.2009)