POVODOM DVE DECENIJE POSTOJANJA I OBELEŽAVANJA ZNAČAJNOG JUBILEJA U BANJA LUCI

Godišnjak Kinološkog saveza Republike Srpske

naslovna godisnjaka ksrs 

Visokim standardom svog Godišnjaka Kinološki savez Republike Srpske postavio je pred svoje, ali i sve druge buduće autore ovakvih i sličnih kinoloških izdanja - ozbiljan izazov. Jer, autori ovog prvog broja Godišnjaka KSRS, na čelu sa Zoranom Kosom, uspeli su da na stotinu stranica sakupe i prikažu ne samo ono glavno što je determinisalo prve dve decenije njihove kinologije u usponu već i da, unutar ove zapažene publikacije, objave i specijalne priloge među kojima se posebno ističu oni o šarplanincu, tornjaku, zdravlju pasa… Posebnu draž Godišnjaku daje i njegov originalni dizajn, protkan i izvezen, na svim stranicama, tamošnjim Zmijanjskim vezom koji je svrstan, od strane UNESKA-a, pre dve godine, na listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Piše Dušan Marinović, urednik Nature Online

Povodom dvadeset godina postojanja, pre nekoliko nedelja, tačnije 21. maja 2016. godine, iz štampe je izašao prvi broj Godišnjaka Kinološkog saveza Republike Srpske koji je i njegov izdavač.

Na stotinu stranica, u punom koloru i na finom kunstdruk papiru, a povodom svog lepog i značajnog jubileja, KSRS je uspeo da, na jednom mestu, prikupi i objavi sve značajno što se, od svog osnivanja pa do danas, dešavalo u kinologiji Republike Srpske.

godisnjak promocija 01

Od prvih organizovanih kinoloških koraka i izložbe u Banja Luci davne 1996, uvodnog slova predsednika KSRS Predraga Uzelca i urednika ovog izdanja Zorana Kosa, međunarodnih i nacionalnih kinoloških sudija i bivših predsednika ovog saveza, pa do predstavljanja svake članice KSRS posebno, bogato ilustrovan fotografijama minulih događaja i uspeha, Godišnjak vodi čitaoca do stranica koje su posvećene krovnom Kinološkom savezu u BIH, Kinološkom savezu Republiek Srpske, Kinološkom savezu Herceg-Bosne, Bosanskom kinološkom savezu i Kinološkom savezu Brčko distrikta. Slede strane posvećene kinološkim savezima Srbije i Makedonije sa kojima KSRS godinama uspešno sarađuje, a tu je i razgovor sa, izgleda, doživotnim prvim čovekom srpske kinologije.

Pod nazivom "Šarplaninac juče, danas, sutra" sledi specijalan prilog Godišnjaka, na gotovo 30 strana, o ovoj našoj rasi pasa. Iz pera poznatih kinoloških stručnjaka Borisa Špoljarića, Milivoja Uroševića i Pere Božinovskog i njihovih saradnika na ovim projektima, saznajemo sijaset zanimljivih podataka i činjenica o rasi, ali i o problemima koji prate rasu.

sarplaninac prilog 

O tome kako dalje sa tornjakom, tim našim autohtonim čuvarem raskošnog izgleda, piše Zoran Kos da bi naredne stranice bile posvećene "Biostatističkom modelu tela tornjaka", studiji koju je sačinila grupa vaterinara i kinoloških stručnjaka.

Slede stručni i edukativni tekstovi o zdravlju, bolestima i reprodukciji naših pasa iz pera doktora veterinarske medicine Gorana Paraša, Ognjena Vitkovića i Bojana Lukača, kao i onaj o putovanju sa kućnim ljubimcima u zemlje EU koji je pripremila veterinarska inspektorka i veterinarka Inga Dujmović.

Na samom kraju Godišnjaka, iz pera Danijele Đukanović, sledi tekst o Zmijanjskom vezu, tom našem kulturnom biseru koji je pre dve godine, UNESKO stavio na svoju listu svetskog kulturnog nasleđa čovečanstva a kojim je, kao što rekosmo, brižljivo "izvezen" i upečatljivi dizajn ovog posebnog izdanja Kinološkog saveza Republike Srpske.

zmijanski vez 01  zmijanski vez 02

Šta reći na kraju ovog kratkog prikaza?

Očigledno, visokim standardom svog Godišnjaka Kinološki savez Republike Srpske postavio je pred svoje, ali i sve druge buduće autore ovakvih i sličnih kinoloških izdanja - ozbiljan izazov. Jer, autori ovog prvog broja Godišnjaka KSRS, na čelu sa glavnim urednikom Zoranom Kosom, uspeli su da na samo stotinu stranica sakupe i prikažu ne samo ono glavno što je determinisalo prve dve decenije njihove kinologije u usponu već i da, unutar ove zapažene publikacije, objave i zanimljive specijalne priloge koji će se, verujemo, još dugo čitati i analizirati.

Čestitamo.

.......

Natura Online (13.6.2016)