subota, januar 19, 2019

 

AGRIBIZNIS MAGAZIN 89: KUĆNI LJUBIMCI

Kako obezbediti dvorište u kome će pas biti bezbedan 

ABM 89 str 56

Mnogi psi, posebno mladi, veoma su radoznali. Zato je neophodno da psu obezbedimo bezbedno okruženje i osiguramo naš i njegov dom. 

Piše Dušan Marinović

Ukoliko je reč o samo jednom delu dvorišta ili stana, posao će nam biti manje zahtevan. Međutim, ako nameravamo da naš ljubimac bude potpuno slobodan u našem dvorištu, onda moramo da ga propisno obezbedimo kako pas ne bi uspeo da pobegne. 

Iako moj predlog može zvučati pomalo suludo, pokušajmo sada da malo razmišljamo kao - pas. Odnosno, stavimo se u njegovu poziciju i razmislimo kako bismo mi „šmugnuli” iz svog dvorišta da bismo, na trenutak, videli šta se događa sa one druge, „zabranjene strane”? 

Tek tada ćemo shvatiti da i neke najmanje pukotine u ogradi ili žici, za naše štene mogu predstavljati „put u nepovrat”, odnosno u one situacije koji se najćešće završavaju - tragično po njega! Zato se dobro sagnimo, pogledajmo stvari i realnost iz „šteneće perspektive” i tek tada krenimo da - ozbiljno obezbeđujemo svoje dvorište. 

Kakva ograda bi bila dovoljno sigurna za našeg psa? 

Nije mnogo važno od čega je napravljena ograda. Važno je da je ona čvrsta i jaka, ali i dovoljno visoka da je pas ne može preskočiti. To može biti klasična žičana ili metalna ograda (kroz koju će pas moći da gleda šta se događa napolju), ali i ona od cigle ili drvenih letvica, svejedno.

Važno je da ograda bude visoka najmanje metar i po do dva, kako bi obeshrabrila psa koji, ponekad, zna da se popne i uz takvu žičanu ogradu i preskoči je. Bodljikava žica na vrhu ili u dnu ograde takođe može da spreči psa da pobegne, ali ne uvek. U svakom slučaju, bolje je da ograda bude viša, nego niska. 

Obratite pažnju na to da psi znaju, pogotovu u vreme parenja, da potkopaju ogradu i da na taj način pobegnu. Zato ogradu treba obavezno ukopati najmanje pola metra u zemlju. Ta dubina, u prinicpu, trebalo bi da obeshrabri psa da na ovaj način pobegne iz dvorišta. 

.......

TREBA LI I KADA VEZIVATI PSA? 

Samo ako to izuzetne okolnosti nalažu, vežite psa za kućicu, ali ne duže od sat-dva dnevno. Po mom dubokom uverenju, za vezivanjem mnogih (miroljubivih) rasa pasa kao što su, na primer, labrador ili škotski ovčar, pa i mnogi lovni psi - uopšte nema potrebe. Ali svako pravilo ima i svoj izuzetak, pa imajte i tu činjenicu u vidu. 

.....

Natura Online (24.8.2018)

 

 

 

dule rtv stara pazovaNaš urednik Dušan Marinović u radio-emisiji "Maksimalni nivo" RTV Stara Pazova govori o svojim knjigama. Voditelj Branko Petrović, 7.11.2014. Emisiju preuzmite ovde.

dule 1Dušan Marinović u radio-emisiji “Leksikon” Beograda 202, govori o novinarstvu nekad i danas. Voditeljka Ružica Zorkić Radičević, 14.4.2013. Emisiju preuzmite ovde.

Anketa 1

Da li su penzioneri?...

Anketa 2

Kupovina online za mene je...