GLJIVARSKI RECEPTI 

Čorba od praziluka i suvih gljiva

Corba od praziluka i suvih gljiva 01

Ovo je jedna varijanta čuvene francuske supe od luka, normalno, u mojoj interpretaciji. Nadam se da će vam se svideti…

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

  • 30 g suvih gljiva (vrganj, crna truba, može i mešano), 

  • dva struka praziluka, 

  • 300 g kisele pavlake, 

  • 1,5 l pilećeg ili goveđeg bujona, 

  • 150 g tvrdog sira, 

  • so i biber,

  • 4 kriške suvog hleba i 

  • 50 ml maslinovog ulja.

Corba od praziluka i suvih gljiva 02

Priprema:

Prodinstati seckani praziluk na pola maslinovog ulja, uz dodatak soli i bibera. Kada luk omekša naliti bujon i dodati suve gljive (bilo bi bolje da gljive odstoje 10-15 minuta u bujonu), pa kuvati 10 minuta. 

Dodati pavlaku pa kuvati još 5 minuta.

Na tiganju prepržiti kriške na maslinovom ulju. 

Preko supe položiti prepržene kriške i posuti obilato rendanim sirom.

Zapeći u rerni još 20 minuta.

Servirati vruće, posebno u zimske dane.

Natura Online (17.1.2019)