KUĆNI LJUBIMCI

Kada početi sa obukom psa? 

ABM 105 str 56 

Možete početi - odmah! Ali, kada je reč o lepom vaspitanju i osnovnom kućnom redu, štene morate da počnete da učite od - najranijih dana. 

Piše Dušan Marinović / Fotografija Zoran Milovuković

Kada je reč o vežbama poslušnosti, ako je ljubimac odrastao pas (i iz nekih razloga nije prošao obuku) zaista - počnite odmah. Ali, ako je štene, sačekajte da napuni bar četiri-pet, pa i šest meseci.
Sa obukom nešto starijeg psa nikada nije kasno da počnete, bez obizira što će vam neko reći da je to „zaludan posao” jer se „gvožđe kuje dok je vruće”, što će reći - dok je pas još mlad. To nije istina. Jer, svakom psu je potrebna obuka bez obzira da li je mlad ili star. 

Što se tiče vremena koje će vam biti potrebno da naučite svog psa kućnom vaspitanju i osnovnim vežbama poslušnosti to zavisi od više stvari. Pre svega, zavisi od vaše umešnosti, znanja i iskustva u obuci, kao i od toga koliko ćete vremena posvetiti psu svakoga dana. 

U klasičnom slučaju, što znači da obuku počnete da radite sa zdravim psom, starim oko šest meseci i da dnevno, po dva puta, sve vaše kratke vežbe poslušnosti ukupno ne traju, po sesiji, duže od 15-20 minuta, trebaće vam - oko pola godine. Bajke da psa možete na izdresirate za tri-četiri nedelje - zaboravite odmah! 

Naravno, biće dana kada, zbog obaveza, nećete moći da radite sa psom ali, sve u svemu, šest meseci je realan period u kom bi pas trebalo da bude obučen. Starijem psu će trebati nešto više vremena za to. 

Dakle, dva puta dnevno, po najviše 15-20 minuta vežbanja, treba da predstavlja onaj formalni deo obuke poslušnosti. Međutim, u toku dana, moraćete veoma često da ispravljate neko pogrešno ponašanje vašeg ljubimca i da samim tim, u neformalnom smislu, „produženo” vaspitavate i obučavate psa. 

U stvari, obuku psa je nemoguće limitirati vremenski jer ona, u suštini, nikada neće prestati niti može biti ikada u potpunosti završena. Obnavljanje „gradiva” i vežbi sa psom ili korigovanje onog što je zaboravio i nije ništa druge nego - učvršćivanje već naučenog. Uostalom, i u ovom slučaju stara latinska poslovica da je „ponavaljanje majka učenja” ima svoj - pun smisao i značenje. 

Zato, ponavljajte često vežbe sa psom i ispravljajte ga bilo kada i bilo gde kada nešto „zabrlja”. Interesenatno je to da će psu takvo vaše „ponovno maltretiranje” - neverovatno prijati. 

Šta bi mogao da nauči svaki pas? 

Psa treba da naučite kućnom vaspitanju i osnovnim komandama poslušnosti. On treba da zna da dođe na vaš poziv, ide uz vas na povodniku, sedne, legne ili ostane na mestu, a možete ga naučiti aportu (donošenje predmeta) i preskakanju prepreka.

Pas mora da zna, takođe, da ne sme da jurca po stanu i ruši sve pred sobom, spava na vašem krevetu, grize stvari ili skače na vas i goste. Ne bi trebalo ni da laje bez veze ili besomučno zavija, pa ni da maltretira ukućane, napada druge domaće životinje ili ljubimce. 

(Iz knjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")

.......

Agrobiznis magazin broj 105, novembar 2019, strana 56

Natura Online (16.11.2019)