Nepriznate rese: afrikanis 

• Afrikanis je nepriznata rasa psa, poreklom iz Južnoafričke Republike, ali je veoma raširena i u drugim zemljama južnog dela crnog kontinenta. Uprkos tome, kao i činjenici da spada među najviše gajene rase pasa u tom delu sveta, još uvek nije priznata od strane Međunarodne kinološke federacije... 

Piše Aleksandar Arsić *

Afrikanis je životinja srednje telesne građe - gipkog, mišićavog i skladnog tela, malo sitnije konstitucije, ali visokih nogu pogodnih za dugo i brzo trčanje, kao što je i čitavo telo životinje prilagođeno toj aktivnosti. Grudni koš je dubok i srednje širok, lobanja je izdužena, ušiju podignutih ili poluoborenih. Rep najčešće stoji podignuto ali i povijeno.

afrikanis02

Dlaka im je dosta kratka i delimično oštra, a spektar boja dlake ovih pasa može biti zaista širok. Javljaju se različite forme: tigrasta, žućkasta, bež ili svetlosmeđa ali se, takođe, javljaju i potpuno crni ili crno-beli primerci, mada ređe…

Afrikanis je veoma stara, tačnije drevna rasa. Naučnici procenjuju da je rasa afrikanis stara pet-šest hiljada godina i da je u južnu Afriku dospela sa prostora delte reke Nil, iz Egipta, stigavši na jug crnog kontinenta sa brojnim migracijama stanovništva. 

afrikanis03

Prvi evropski naseljenici u južnoj Africi afrikanisa su opisali kao „mešavinu terijera, hrta i australijskog dinga“ što nije bez osnova jer je sličnost zaista velika; kao da je afrikanis stvarno mešavina svih tih različitih tipova pasa. 

Afrikanis je tipično radna i primitivna rasa psa. Koristi se u lovu na sve vrste divljači; u većim grupama mogu loviti čak i lavove i afričke bivole! Ali, ovaj pas dobar je i kao pas čuvar zbog svoje „alarmantnosti“ i nepoverljivosti prema strancima. Takođe, nije se loše pokazao i kao pastirski pas. Dakle, još jedna višenamenska rasa. 

Za razliku od mnogih autohtonih afričkih pasa, koji nisu bili baš mnogo omiljeni kod evropskih kolonista (koji su se, ipak, više odlučivali za gajenje svojih evropskih rasa), afrikanis se može pohvaliti činjenicom da je omiljen kod brojnih naroda i etničkih grupa Južnoafričke Republike. Ta činjenica govori u prilog izuzetnosti afrikanisa kao psa. 

afrikanis04

Za sada ostaje nepoznanica zašto Međunarodna kinološka federacija nije priznala rasu afrikanis iako je ovaj pas vrlo brojan i raširen pa i vrlo rado gajen na celom afričkom jugu. Uprkos tome, svet poseduje još jednu prastaru rasu i još jedan biološki relikt koji, bez ikakve sumnje, predstavlja nacionalno blago južne Afrike. 

* Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

.....

Natura Online (31.5.2023)