Aljaski kli kai

Retke i nepriznate rase: aljaski kli kai  

• Aljaski kli kai (alaskan klee kai) je nepriznata rasa psa za društvo nastala na Aljasci tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Iako manje telesne građe, vrlo živahan, radoznao, razigran i inteligentan, ovaj pas nije postao mnogo popularan kod odgajivača iako bi mogao da bude izuzetan tragač pa čak i „terapijski pas“... 

Piše: Aleksandar Arsić *

Rasa je nastala mešanjem aljaskog i sibirskog haskija, uz veliki „upliv krvi“ američkog eskimskog psa kao i mešanjem, u manjoj meri, sa rasom zvanom šiperke, poreklom iz današnje Belgije. Aljaski kli kai spada u red špičeva - primitivnih lovačkih pasa dalekog severa, a svoje karakteristično ime duguje rečima „kli kai“ što na jeziku plemena Atabaskan znači „mali pas“. 

Životinja je omanje telesne građe, male lobanje, izdužene njuške i podignutih ušiju tako da likom podseća na lisicu. Rep stoji podugnuto i povijeno preko leđa a ređe može stajati i spušteno.

aljaskiklikai 02

Standardna veličina ovih pasa iznosi 38-43 cm visine u grebenu, dok je standardna telesna težina oko 7-10 kg. Prosečni životni vek ovih pasa je od 12 do 16 godina. Ovde su namerno navedene standardne mere jer postoje i minijaturni tzv. „toj“ aljaski kli kai psi. 

Boja dlake ovih pasa je slična boji sibirskog haskija ili aljaskog malamuta: dvobojna crno-bela ili sivo-bela ili pak trobojna sivo-crno-bela. Dlaka je dvoslojna sa slojem podlake, tako da je životinja dobro prilagođena životu u hladnijim predelima.

aljaskiklikai 03 

Nepriznata i ne naročito popularna rasa psa, stvorena prvenstveno da bude za društvo, poseduje i solidan potencijal radnog psa. Sudeći po njegovom istančanom čulu mirisa, ovaj pas bi mogao da bude i vrsan tragač a, zbog ljupkosti, društvenosti i razigranosti, možda čak i „terapijski pas“. Za sada ostaje nepoznato da li je iko pokušavao ovako nešto... 

* Aleksandar Arsić, autor ovog teksta, vodi i uređuje svoja dva sajta: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

Natura Online (9.7.2023)