Koliko su opasni spoljni paraziti za našeg psa?  

• Pseće vaši, buve i krpelji nisu samo dosadni paraziti već oni mogu izazvati zdravstvene komplikacije koje mogu biti čak i fatalne za životinju. Šamponi, praškovi i razni prelivi koji se mogu kupiti u pet šopovima mogu nam privremeno rešiti problem vaši, buva i krpelja ali - šta učiniti sa jajašcima koja su ostala u dlaci ili na mestu gde pas spava? Jer, jajašca se mogu izleći posle nekoliko ali i posle mesec dana... 

Piše Dušan Marinović

Pri upotrebi insekticida pažljivo pročitajmo uputstvo i preduzmimo sve mere čišćenja i otklanjanja ovih parazita i njihovih jaja. Obavezno očistimo mesto gde pas spava kao i tepihe u kući odgovarajućim insekticidom, a zatim temeljno usisajmo ceo prostor.

Posle sedam do deset dana ponovimo ceo proces. Tada psa treba ponovo isprskati i(li) okupati sredstvom za uklanjanje spoljnjih parazita. U slučaju da ne možemo sami da rešimo problem ovih životinjica, moraćemo da pozovemo službu za istrebljivanje gamadi. 

Kako da oslobodimo psa od psećih vaši? 

Pseća vaš je žutobele do sivkaste boje dužine do dva milimetra. Ima ih dve vrste: one koje grickaju deliće otpale kože i vaši koje izazivaju veće nadražaje jer prodiru u kožu gde se hrane tečnostima iz tkiva psa. Ove pseći vaši se ne prenose na ljude i mačke. 

Ženka vaši, pri korenu dlake psa, izleže jaja (gnjide) i posle desetak dana iz njih se izležu mlade vaši koje za tri nedelje polno sazrevaju. 

Vaši se hrane sisanjem krvi. Što je krzno psa gušće i deblje, to su uslovi života za vaši pogodniji. 

Da bismo psa oslobodili od psećih vaši ponovimo nekoliko puta tretman sa insekticidima u spreju ili ga okupajmo isto toliko puta sa sličnim sredstvom. Tretman sa sprejem ponovimo tri puta u toku dana, sa razmacima od oko nedelju dana. Ovo je važno da bismo uništili ne samo odrasle parazite već i sve učaurene larve na njegovoj koži. 

Kako da uništimo buve koje danima opsedaju psa? 

Ne kaže narod za džabe: dok buvama ne smrkne, vama neće svanuti! 

Buve (Ctnocephalides canis) su spljoštenog tela, tamne boje, dužine oko tri milimetra. Jedan od sigurnijih znakova da pas ima buve je njegovo češanje i svrab. Kod radnih pasa buve i te kako mogu smanjiti njegovu budnost i poslušnost. 

Ženka buve polaže od 800 do 1.000 jaja u koži psa. Jaja se potom rasejavaju po okolini i iz njih se ležu larve koje se zavlače na tamna mesta (ispod tepiha, nameštaja, prostirki, pukotinama u parketu... Larva uskoro postaje lutka a iz nje potom nastaje mlada buva. U idealnim uslovima ceo ovaj razvoj traje 14 dana što znači da se svake druge nedelje javlja nova generacija buva. Mlada buva, prirodno, traži novu žrtvu koju i nalazi uskoro na našem psu. 

Ujed buve je trauma za životinju. Uznemirava je i ona se brani češanjem koje dodatno iritira kožu. Sem mehaničkog delovanja buve mogu da izazovu i alergijske reakcije domaćina, a poznata je i bolest FAD (ef-ej-di) koju prouzrokuje pljuvačka buve. Buve su i prelazni domaćini za opasnu pseću pantljičaru. Buve se dugo zadržavaju na psećem krznu. Hrane se sisanjem krvi pa mogu da izazovu malokrvnost psa i da mu prenesu razne bolesti vurusnog i bakterijskog porekla. 

Da bismo očistili psa od buva nije dovoljno samo tamaniti ih na psu jednokratno, već im treba naći legla i posle toga više puta ponavljati postupak. 

Danas postoje vrlo efikasna hemijska sredstva protiv psećih buva (šampon, tečnost, puder, sprej...) koja, ukoliko se pravilno upotrebljavaju, nisu štetna za psa. 

Za redovnu zaštitu od buva, naročito leti, koristite specijalnu ogrlicu ili tzv. spot-on preparate za pse.

O tome koje bi konkretno sredstvo protiv buva bilo najbolje za vašeg kućnog ljubimca posavetujte se sa veterinarom. 

Agrobiznis magazin broj 149, juli 2023, strane 56-57

Natura Online (28.7.2023)