Utonagan

Retke rase pasa: Utonagan 

• Tokom osamdesetih godina prošlog veka, u Velikoj Britaniji, stvorena je rasa psa nazvana utonagan što bi, na jeziku Činuk indijanaca, značilo „duh vuka“. Za rasu treba zahvaliti britanskoj entuzijastkinji po imenu Edvina Haris (Edwina Harris) koja je rasu stvorila ukrštanjem nemačkog ovčara sa sibirskim haskijem i aljaskim malamutom. Rasa je priznata već 1987. godine ali je izuzetno retka čak i na tlu Velike Britanije gde je nastala, mada ovih pasa ima još ponegde u Kanadi... 

Piše Aleksandar Arsić *

Utonagan spada u pse srednje do veće telesne građe, visine 50-71 centimetar i telesne težine od 25 do 41 kilogram. Životni vek ovih pasa iznosi od 10 do čak 15 godina što ih čini dugovečnom rasom. Obično, ovi psi u leglu imaju četiri do osam štenadi. 

Telo ovih životinja je snažno i skladno; lobanja je izduženih vilica sa podignutim ušima, dok rep stoji u uobičajenom položaju ali ne retko i podignuto. Noge su im stubaste i snažne, a grudni koš širok i srednje dubok. 

Boja dlake može biti siva ili smeđa sa prelivima i belim trbuhom; duga je i nije dvoslojna a menja se dva puta godišnje. Zbog svog  „vukolikog“ izgleda ovog psa često nazivaju i „vučjak“ („wulfdog“). 

Utonagani su miroljubivi psi, uravnoteženog karaktera, tako da su odlični psi za društvo što im je i bila prvobitna namena. Lako se vezuju za vlasnika i njegovu porodicu, inteligentni su i brzo uče nove veštine. Odani su i poslušni ali mogu biti vrlo svojeglavi ako se vlasnik prema njima loše ophodi zbog čega su, ipak, pogodniji za ljude sa malo više iskustva sa psima. 

Veoma su živahni i aktivni tako da su idealni družbenici za sportske i aktivne tipove ljudi. 

Utonagani ne trpe zatvoren prostor i potrebno im je obezbediti veliko dvorište gde će moći da se slobodno igraju i trče. 

Aleksandar Arsić, autor teksta, vodi i uređuje svoje sajtove: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

…..

Natura Online (22.9.2023)