FELINOLOGIJA 

Sijamska mačka  

• Najprepoznatljivija rasa, od svih pedigriranih varijateta, svakako je sijamska mačka. Nijansa njenog krzna, silueta izduženih linija, vitka i elegantna, njena nežna trouglasta glava ukošenih orijentalnih očiju, strog pogled, gipkost hoda i otmenost njenih i najmanjih pokreta, njena uvek malo ponosita uzdržanost, retke su osobine koje krase tu životinju koja, u svakoj prilici, ispoljava svoj smisao za dostojanstvom. Zato, ako se i dogodi da prihvati milovanje neke tuđe osobe, ona joj neće dozvoliti preveliku prisnost...

Piše Mirjana Krbačević / Foto: Freepik

Sijamska mačka je inteligentna, hrabra, odana... Za svoga vlasnika vezuje se potpuno i ako bi bila, slučajno, odvojena od njega u stanju je da ugine od tuge i gladovanja. Ova mačka ima, između ostalog, i veoma budna čula, odnosno spava tzv. plitkim snom. S obzirom na to da ima veoma brze reflekse, smatraju je najhitrijom od svih mačaka. To je životinja koja ima potrebu da troši energiju, pa ako joj se ne može pružiti dobro odgrađen vrt, treba je pustiti da se slobodno kreće po svim prostorijama stana.

VISOKO KOTIRANE U SVETU       

Sijamski mačići su oduvek bili visoko cenjeni u svetu što se, nažalost, ne bi moglo reći i za našu sredinu. Tako se, nekada, u Kraljevstvu Sijamu smatralo velikom čašću videti sijamku. Ozbiljnim zločinom smatrana je krađa i iznošenje iz zemlje te životinje, pa se prestupnik kažnjavao smrtnom kaznom.

sijamska 05

Sijamska mačka je otkrivena na dvoru sijamskog kralja Paradgadipoka gde su je ljubomorno čuvali. Putnici su pričali da su izdaleka opazili male mačke koje su se veoma razlikovale od drugih. Godine 1884. Englezu Owenu Gouldu je, pošto je podmitio jednog slugu Paradgadipokova sina, pošlo za rukom da uveze u Veliku Britaniju prvi par sijamskih mačaka. One su pobudile pravu senzaciju. 

Godinu dana kasnije, Francuz Auguste Pavie, budući opunomoćeni predstavnik Francuske u Sijamu, uspeo je, tokom jednog boravka u Bankoku, da dobije, takođe tajno, jedan par, kojeg je kasnije poklonio pariskom Botaničkom vrtu. Nažalost, pokušaji reprodukcije sa ta dva para nisu bili uspešni.

Tek 1920. godine ta egzotična mačka ušla je u evropsku modu i njena omiljenost je postala ogromna. Međutiim, to je dovelo do katastrofe jer su se sprovodila srodnička parenja čiji rezultat su bili zakržjali i slabašni mačići, nesposobni da prežive u našim klimatskim uslovima. Srećom, 1932. neki uzgajivači su se  prihvatili posla i odredili stroge standarde, te proizveli otpornu i čvrstu jedinku kakvu danas poznajemo.

NATURA 16 str 41 sijamska macka

Prva po redosledu kreiranja bila je svakako Seal-Point. Jednobrazno bela, pri rođenju, ova mačka dobija svoje boje tokom rasta. Telo postaje bež, dok maska, uši, šape i rep postaju baršunasto tamnosmeđi. Seal u prevodu znači - foka.

Vitko telo izduženih linija nasađeno je na tananim nogama koje se završavaju stopalama ovalnog oblika; stražnji udovi su nešto malo viši od prednjih. Rep je dugačak i prema vrhu istanjen. 

sijamska 02

Glava, prilično duguljasta i dobro proporcionalna, upisana je u trougao. Uši  su velike, široko otvorene i jako uzdignute. Fina i šiljata njuška podseća na njušku kune. Oči su sjajne, modre boje, bademastog oblika tj. istočnjačke i ne smeju da budu škiljave. Noćni odsjaj je crvene  tj. rubin boje. Bež boja tela postaje postepeno tamnija, od trbuha prema leđima. Tamnosmeđa boja obeležja je vrlo topla (uši, maska, rep i šape). Dlaka je kratka, fina i gusta sa sjajnim odbljescima. Pored Sem seal-point postoje još:                                                         

• Blue Point - osnovna boja je bela, a šape, uši, maska i rep su sivo modri; 

• Chocolate-Point - osnovna boja krzna ima nijansu slonovače, a obeležja su u boji mlečne čokolade;

• Lilac-Point - telo je bele boje nijansirano laganim osenčenjem, a obeležja su bledosivo nijansirana, laganim ružičastim. Vrh nosa , tabanski jastuci i jagodice su nežne ljubičaste nijanse;

• Tabby Point- tzv. mačka ris. Osnovna boja je ista kao u sijamke seal point, ali rep, maska i šape su isprugane smeđom bojom. Uši su riđe sa smeđim mrljama ili smeđe sa riđim mrljama.

• Red Point - osnovna je bela, na leđima lagano osenčana bojom kajsije. Obeležja na glavi, šapama i repu su boje kajsije, ali mnogo jače nijanse, koja može ići sve do bakrenastocrvene. Vrh nosa je ružičast.

• Tortie Point - su uglavnom ženke. Osnovna boja je krem ili bež, a obeležja su slična sijamke tabby point, s tom razlikom da se pokazuju u vidu mrlja, a ne pruga. 

Osnovne razlike proizilaze iz boje obeležja, tj. pointa tako da možemo razlikovati : 

•Seal Point - mrkosmeđa

• Blue Point - plava

• Chocolate Point - svetlosmeđa

• Lilac Point - ljubičasta

• Tabby Point - mramorasto prošarana

• Red Point - crvena

• Tortie Point - šara kornjačevine

U našoj zemlji najviše je zastupljen stari tip: okrugla glava, pomalo prčast nos, lom repa, svetlo plava boja očiju. U novije vreme primećeni su i polumoderni tipovi dobijeni ukrštanjem orjentalne sa sijamskom mačkom, umereno izduženog oblika glave, visoko nasađenim ušima, pravim nosnim stropom, izduženih linija tela, sa tamno plavo do ljubičaste boje očiju. Svakako, najdalje sa uzgojem modernog tipa otišao je gospodin Szlivka Laslo iz Bačke Topole čiji se šampionski primerci mogu videti na svim evropskim i svetskim izložbama..  

sijamska 06

RAZLOZI ZA:                                                                      

- doživotno verna i odana,                                                                                                        

- jaka ličnost,                                                                    

- veoma inteligentna,                                                          

- izrazito samostalna,                                                      

- lako prihvata povodac,                                                                                            

- temperamentna,voli da se igra i u starosti.

- lako uči,

- neustrašiva,

- zbog svog karaktera može poslužiti i kao čuvar,

- privlačan izgled,

- lak uzgoj,

- njeno krzno ne traži poseban tretman,

- veoma uživa u društvu ljudi i ponaša se kao ravnopravni član porodice,                                                                                                             

- odaje utisak da sve razume.

RAZLOZI PROTIV:

- ljubomorna u ljubavi i posesivna

- osetljiva

- glasna u teranju

sijamskamacka08

.....

ČUVARI BUDINOG HRAMA

Prvobitno, sijamka je bila razroka sa uvrnutim repom što se danas smatra ozbiljnim nedostatkom. Ali brižljivim i selektivnim uzgojem to je eliminisano. 

Priča se da su sijamske mačke nekada bile svete mačke - čuvari Budinog hrama. Jednoga dana dragoceni pehar ukrašen rubinima je nestao i par ovih mačaka je poslat da pronađe ukradeno blago. Posle dugog putovanja i traženja pehar je pronađen. Ženka je ostala da stražari pored  pehara dok je mužjak krenuo da objavi radosnu vest. Brinući da bi pehar ponovo mogao da nestane, ženka je obmotala  svoj rep tako čvrsto oko drške pehara da je on postao zauvek uvrnut, odnosno kriv. Danima i nočima ona je osmatrala, ne skidajući pogled sa dragocenog predmeta, i oči su joj postale razroke. A noću postaju crvene, poput rubina sa pehara.

.....

SIJAMSKA PRINCEZA       

Sijamsku princeza, kaže druga bajka o postanku ovih mačaka, koja je plašeći se da njeno vredno prstenje ne bude preko noći ukradeno, stavila ga je svojoj sijamki na rep. Jedne noći mačka je zaspala i sa njenog dugog repa svo prstenje je spalo i bilo je izgubljeno zauvek. Razočarana, princeza je odlučila da veže mačkin rep u čvor i da tako spreči gubitak svog prstenja. Tako je, veli bajka, sijamska mačka i dobila - uvrnut rep.

Revija Natura br. 16, novembar 1997, strana 41

Natura Online (8.4.2024)