Foto Freepik

Turska van - mačka koja voli da pliva 

 Iako može izgledati neverovatno ova prelepa mačka zaista voli da - pliva. I još nešto: turska van je, najkraće rečeno, prelepa mačka... 

Piše Dušan Marinović / Foto: Wirestock - Freepik

To je bela mačka sa crvenosmeđom flekom na glavi i sa raskošnim repom iste takve boje.

Potiče iz istočne Turske, odnosno iz kraja oko tamošnjeg jezera Van po kome je rasa i dobila ime. Neki tvrde da je ova mačka bila tu i pre nego što su Osmanlije došle u današnju Tursku pa zato i ne čudi legenda o poreklu ove mačke koja kaže da je njen davni predak, crvenkastosmeđeg repa, skočio sa Nojeve barke i doplivao do kopna. Po drugoj priči, ovu vrstu mačaka blagoslovio je sam Alah, a mesta gde ju je dotakao obojena su i danas crvenosmeđom bojom. 

turska van 03 photo wirestock on Freepik

Osim ovih narodnih predanja i istorijske činjenice govore da su koreni ove poludugodlake bele mačke veoma duboki; drevni Hititi urezivali su lik te mačke na svoj nakit a kasnije i na svoje pečate i ornamente. Rimljani su likom mačke ukrašavali svoje štitove i time pokazivali svoj status u vojsci i društvu. Ipak, ne treba zaboraviti da je van mačka danas u Turskoj - proglašena nacionalnim blagom. 

Evropska priča turske van mačke počinje sredinom prošlog veka kada su dve Engleskinje uspele da prošvercuju iz Turske dve male mace u Englesku. Godine 1969. sledi i njeno zvanično priznanje, a zahvaljujući engleskim odgajivačima koji su joj inteligentno poboljšali genetiku, turska van mačka postaje popularna na starom kontinentu.   

Za ovu mačku je zanimljivo da voli vodu i da se rado kupa kad je u njenoj blizini. Nema poddlaku što je retkost u mačaka koje imaju tu dužinu dlake. Krzno joj  je specifično glatko, meko na dodir, kao kašmir, kao da dodirujete zeca. Treba ipak pomenuti da je za svu lepotu izgleda ovoj mački potrebno petogodišnje stasavanje. 

Turska Van mačka je zdrava, otporna, snažna, izdržljiva i snalažljiva. Privržena je ljudima i lako se prilagođava godišnjim dobima, jakoj zimi i veoma toplim letima. 

Turska Van macka Agrobiznis

Početkom proleća tursku van mačku treba svakodnevno češljati. To je period linjanja kad se ona i prirodno prilagođava toplijem vremenu. I zimi se može češljati jer van mačke to vole. Ali, treba zapamtiti da se ovoj mački rep nikad ne češlja; održavanje repa je samo njeno pravo i dlaka joj nikad neće biti zakrivljena. 

Svoj lep izgled van mačka duguje i svom karakterističnom dlakavom okovratniku. Crvenosmeđa fleka na glavi i iste takve boje rep mogu biti i crne boje, plave (nijansa sive), krem (što je retkost) i kombinacije po dve od navedenih. Postoji još jedna, izuzetno retka, podvrsta ove mačke a to je čisto bela turska van. 

Glava joj je kratka, oblika tupog trougla, nos srednje dug i ravan, brada snažna. Uši velike i dobro obrasle, široke u osnovi i lagano zaobljenih vrhova. Spoljnja boja dlake ušiju mora biti bele, a sa unutrašnje strane ružičaste boje. Uši su smeštene vrlo blizu jedno drugom i visoko su postavljene na glavi. 

Oči ove mačke su velike, ovalne, lagano iskošene, a boja može biti plava, boje ambre ali može biti jedno oko plave a drugo boje ambre. Očni kapci su uokvirene ružičastom bojom.

Telo joj je dugo, vrlo snažno, mišićavo, srednje teško i snažnog vrata.

Noge su srednje dužine, šape okrugle i nežne sa čupercima dlaka među prstima.

Rep joj je srednjedugačak i bogato obrastao dlakom, a može biti i blago prugast. 

Krzno je poludugo, nežno, svilenkasto i bez poddlake. Krzno joj je belo bez tragova žućkaste boje, a na licu ima dve mrlje u boji razdvojene belom prugom. Nosno ogledalo i jastučići na šapama su ružičaste boje. 

Priznate su crna, plava, crvena krem, kornjačevina i iste sa tigrastim uzorkom.

Turska van mačka je veoma inteligentna, aktivna, tvrdoglava, nezavisna i razigrana životinja. Ali, ona je i veoma privrženo i društveno biće pa vam može biti idealan kućni ljubimac. 

Agrobiznis magazin

Natura Online (6.5.2024)