Kurilska mačka

Kurilska mačka 

 Reč je o rasi domaće mačke koja nema, kao što smo navikli, lep i dug rep; ona ima kratak, obrastao pufnastim krznom rep, pa pomalo podseća na onaj zečiji. Kurilska mačka je karakteristična i po tome što, u isto vreme, može biti divlja (živi u divljini) i domestifikovana, odnosno pripotomljena, domaća mačka…

Piše Aleksandar Arsić* / Foto: Freepik

Kurilska mačka poreklom je sa Kurilskih ostrva (otuda i njeno ime), arhipelaga u Tihom okeanu, na dalekom istoku Rusije. Jedna je od samo nekoliko kratkorepih rasa mačaka u svetu poput japanske bobtejl mačke i manks mačka sa ostrva Man koje se nalazi između Irske i Velike Britanije. 

Telo joj je pomalo zdepasto ali snažno i čvrsto, noge su srednje dugačke, grudni koš je širok i srednje dubok, leđa su ravna i blago zasvođena u predelu karlice. 

Kod domaćih primeraka dlaka ove mačke može biti duga ili kratka dok je kod divljih mačaka ove rase ona duga sa poddlakom koja životinju štiti od dugih i oštrih zima. 

kurilskamacka04

Boja dlake varira; kod divljeg oblika preovlađuju tamnije boje, sa duguljastim i širokim tamnim mrljama, nepravilnog oblika, kao i tigrasta boja. Kod pripitomljenih primeraka spektar boja dlake mnogo je širi: od žućkasto-smeđe ili tigraste do crno-bele pa se može reći da dlaka ne poredstavlja određenu rasnu odliku. 

Divlja kurilska mačka naseljava, pored Kurilskih ostrva, još i ostrva Sahalin na dalekom istoku Rusije i Hokaido u Japanu i poluostrvo Kamčatka. 

Bilo odomaćene ili divlje, kurilske mačke su vešti i predani lovci; pored miševa i pacova, na “jelovniku” im se mogu naći i gušteri, zmije i razne ptice. S obzirom na to da naseljavaju ostrva i priobalne krajeve, ishrana im se može sastojati i od ribe. 

Domaće kurilske mačke su česti kućni ljubimci u Japanu i Rusiji, širom bivšeg Sovjetskog Saveza i u istočnoj Evropi. Uzgajaju se i u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji gde postoje klubovi uzgajivača i ljubitelja te zanimljive i nesvakidašnje mačke. Ima je i u Sjedinjenim Američkim Državama gde je okarakterisana kao egzotična rasa, ali nema ih mnogo. 

Verovatno se pitate: otkuda kurilskoj mački kratak rep? 

 kurilskamacka01

Naime, kratak rep ove mačke nastao je kao posledica ostrvskog načina života. Usled stalnog nedostatka hrane rep joj je ostao zakržljao što se, na neki način, može podvesti pod pojavu koja je poznata kao ostrvski diformizam. To je pojava da se životinje na ostrvima znatno razlikuju od svojih rođaka na kopnu. Ovo se ne može reći i za prethodno spominjane predstavnike rasa kratkorepih mačaka kod kojih je uzrok kratkog repa, kako smatraju stručnjaci - genetska mutacija. 

Kurilskoj mački, da bi opstala u surovim uslovima, Majka priroda je „skratila“ rep i tako učinila da danas imamo ovu neobičnu i simpatičnu rasu.

Aleksandar Arsić, autor teksta, vodi i uređuje svoje sajtove: www.neobicniljubimci.rs i www.severna-postaja.rs

Natura Online (18.5.2024)