AKVARISTIKA

Riblje poslastice

Prošli put smo pisali o ishrani akvari­jumskih ribica uopšte. Ovoga puta pokušaćemo da zadržimo vašu pažnju na pravim ribljim "gurmanlucima". A to su tubifex, dafnia ili vodena buba, artemia salina, enmitreje, infuzorija...

Piše Igor Dobovšek, akvarista

Tubifex je možda najpovoljnija prirodna riblja hrana. To su vrlo tanki crveni ili crni crvići, dužine oko jedan centimetar. Nalaze se u lagano tekućim vodama, najčešće u kanalima koji izlaze iz klanica ili fabrika za preradu voća. Žive u velikim kolonijama, u muljevitom dnu gde ih prepoznajemo kao crvene fleke. Tubifexi su veliki potrošači kiseonika pa, se shodno tome, čuvaju u plitkim posudama sa protočnom vodom ili potpuno oceđeni u frižideru (u tom slučaju ga valja ispirati barem tri puta dnevno). Posuda mora biti plastična, a nikako stakle­na.

Dafnia ili vodena buba živi u lokvama i manjim stajaćim vodama (naravno, ako u njima nema riba). Za razliku od tubifexa lakše ju je izvaditi zimi jer nije osetljiva na temperaturu. Za transport ne koristite met­alne kofe i ne stavljajte veliku količinu bube da ne bi došlo do njihovog ugušenja.

Artemia salina je najidealnija hrana za mlađ živorodnih riba. Kod hranjenja artemi­jom ne postoji mogućnost širenja zaraznih bolesti (jer je sami razvijamo) dok se tubifex, dafnija i slične riblje poslastice love u prirodi. U zavisnosti od porekla i kvaliteta jajašca artemije stavljamo u dehlorisanu vodu, na primer, u bocu od koka-kole od jedne i po litre stavimo pola kafene kašikice artemije i posle tridesetak minuta dodajemo tri do deset kašičica kuhinjske soli. Jajašca se ne smeju taložiti na dnu te zato ubacujemo crevo sa raspršivačem. Poželjno je da bocu stavite blizu obične sijalice koja će osim svetla održavati temperaturu na oko 29°C. Za 18 do 48 sati jajašca će se razviti u veoma sitne račiće koji se nakon gašenja aeracije skupljaju na dnu.

Enmitreje su mali beli crvići koje gajimo u sandučićima sa zemljom za cveće. Hranimo ih hlebom nakvašenim mlekom tako što na površini zemlje napravimo malo udubljenje, stavimo mlađ i prekrijemo ga komadom stakla. Najpovoljnija temperatura za gajenje enmitreje je od 18 do 20°C, a takođe moramo paziti da ne dođe do sasušenja zemlje. Enmitreja uglavnom služi kao dopunska hrana jer je dosta masna i veoma goji ribu.

lnfuzorija služi za ishranu mlađi svih ikrašica. To su jednoćelijski organizmi, pa ih teško zapažamo golim okom, a vide se kao izmaglica u vodi. Komadiće osušene kelerabe, repe, šargarepe, kore od banane i slično stavimo u teglu sa akvarijumskom vodom. Optimalna temperatura za razvoj infuzorije je oko 24°C i za dan-dva primetićemo prašinastu izmaglicu koju sada treba podeliti u dve teglice. U njih kapnemo dve-tri kapi krvi ili mleka, kao hranu infuzoriji, i ponovo za dan ili dva imamo infuzoriju za četiri tegle itd. Naravno, sasvim su dovoljne dve tegle za održavanje kulture, a ribama dajmo mlađ.

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (30.8.2009)