PROGRAM U BOJAMA ZDRAVLJA

Sibirska jela - zeleni doktor

sibirska jela a

Da li možete zamisliti da, negde u Sibiru, na temperaturi nižoj o nule, klija jedno div-drvo čije će korenje uskoro tražiti put do zemlje kroz sibirski led? Vekovima nas ta gorostasna šuma Sibira štiti od orkanskih vetrova. Ali, njeni prapočeci su i naši jer sibirska jela (Abies Sibirica) stara je koliko i ljudski rod; jedna je od retkih primeraka prirode koji nije pretrpeo nikakve biološke promene od nastanka sveta. Pa, zašto o njoj znamo tako malo? Zašto svetska farmacija ćuti o moćima tog zelenog doktora?...

Piše Jelena Vasić (autor Programa u bojama zdravlja) / Foto J. V.

Ako je u svesti današnjeg čoveka ostalo još malo prostora da nakon čuda poveruje u još jedno, onda tekst što sledi može biti samo iskrena podrška tome.

Ta specifična jela daje eterično ulje koje je izvesno sredstvo narodne medicine Sibira i koje se dobija destilacijom drvenog zelenila, izdanaka i kore. Nije toksično, nije štetno i nije zapaljivo.

Čudotvorno eterično ulje

Eterično ulje sibirske jele poseduje izrazite baktericidne, antimikotobne i antivirusne osobine. Fitocidna moć je tolika da od samo dvadesetak kapi prethodno raspršenih, vazduh u prostoriji praktično postaje sterilan. Sastavni delovi tog ulja, bornylacetata i borneola, daju kamfor sredstvo medicine koje pozitivno uzbuđuje nervni sistem i smiruje rad srca.

Ulje severne bele jele eliminiše mikrobe, mobiliše snage organizma u borbi sa infekcijama, stimuliše brže zarašćivanje rana, a tamo gde postoji kontakt sa uljem pojačava se dotok krvi i povećava vitalnost organizma.

 

Korišćenje ulja održava zdravlje i dobro raspoloženje, smanjuje nesanicu i neurozu, povoljno utiče na centralni nervni sistem jer regeneriše generogenu aktivnost kore mozga. Opušta mišiće, otklanja umor i podmlađuje, san postaje čvrst i miran, a posle kupke telo je lako i mlado.

Hipokrat i Pirogov

Tinkture od tog četinara dobre su za lečenje tuberkuloze, angine pektoris, arterioskleroze, blaugoma. Ukratko, spektar primene je širok jer se za lekovito dejstvo ove jele zna više od 5.000 godina.

Tibetska narodna medicina eterično ulje koristi i za lečenje perifernog nervnog sistema: išijasa, miozitisa, reumatskog poliartritisa, prelome i ozlede, osteonondrozisa, bolove u oblasti ruku i nogu. Nakon tretmana bolesnik postaje pokretan, bol se smanjuje a čovek može da se kreće i radi.

Ulje sibirske jele postiže neverovatne rezultate pri lečenju paradentoze, vlažnog ekcema, trofičkih čireva, gnojnih i otvorenih rana, furunkoloze i karbonkuloze, ubrzava zarastanje opekotina i blagotvorno deluje na upaljene desni.

Gotovo svaki čovek danas ima neki zdravstven problem rešiv primenom eteričnog ulja.

Hipokrat je koristio tinkture za lečenje mnogih internih bolesti i skorbuta dok je poznati hirurg Pirogov pravio balzame u toku Drugog svetskog rata za lečenje otvorenih rana.

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (17.5.2009)