NARODNA MEDICINA: LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Zova

zova01-sambucus-ebulus

Zova leči mnoge bolesti. Otuda staro verovanje kod mnogih naroda da se pred zovom mora "skinuti kapa". I zaista! Uz kamilicu, verovatno, ne postoji ni jedna druga biljka u koju narod ima toliko poverenja kao u zovu. U obliku toplog čaja zova se sa uspehom primenjuje u lečenju bronhitisa, nazeba, gripa, kašlja, početne upale pluća, tuberkuloze ali i kod boginja, šarlaha, astme, otežanog disanja i svih reumatičnih oboljenja gde je poželjno pojačano znojenje. U narodu se čaj od zove preporučuje i za lečenje mokraćnih organa, bolova u uhu, zubobolje... Naravno, evo i recepta za sok od zove...

Piše Srđan Tasić, dipl. biolog / Foto Lekovito bilje

Prilikom iskopavanja naseobina iz kamenog doba pronađeno je i seme zove. Iz toga su naučnici zaključuje da su zovu upotrebljavali i ljudi iz praistorije.

Pored lekovite crne zove (Sabukus nigra L.), kako je kod nas mnogi nazivaju, postoje još dve vrste (divlja ili planinska zova, S. racemosa L. kao i Abdovina S. ebulus L). Poslednje dve vrste uglavnom nemaju lekovito dejstvo i, upotrebljene u većim količinama, izazivaju pospanost, povrćanje i bolove u crevima.

Kako prepoznati zovu?

Zova je grm ili manje drvo visine do pet metara. Cvetovi su sitni, mlečno-beli, jakog mirisa i udruženi su u račvaste cvasti.

Zova cveta od maja do jula. Prašnjaci zove su žute boje dok su prašnjaci ostale dve vrste ljubičasti odnosno crveni.

Berba

Cvasti zove se beru isključivo po lepom i suvom vremenu, čim se cvetići počnu otvarati. Precvale cvasti se ne smeju brati.

Cvasti se, inače, pažljivo odrežu i u korpama nose kući, nanižu se na konac kao duvan i obese negde pod krovom, na tavanu ili u sušionici da se što pre osuše. Promaja treba da bude što jača da bi cvetovi manje potamneli.

Kada su cvasti potpuno suve krune se nad rešetom, tako da na rešetu ostanu peteljke a kroz njega prođu samo cvetići.

Za duže čuvanje ovog čaja cvetovi se stavljaju u dvostruke kese od hartije, jer cvet privlači vlagu i plesnavi, pa se takav mora baciti. Slično se dešava i sa cvetovima koji nisu sabrani po suvom i sunčanom vremenu (brzo posmeđe, pa čak i pocrne tako da nisu za upotrebu).

zovacaj02

Upotreba

U obliku toplog čaja zova se sa uspehom primenjuje u lečenju bronhitisa, nazeba, gripa, kašlja, početne upale pluća, tuberkuloze ali i kod boginja, šarlaha, astme, otežanog disanja i svih reumatičnih oboljenja gde je poželjno pojačano znojenje. U narodu se čaj od zove preporučuje i za lečenje mokraćnih organa, bolova u uhu i zubobolje.

Sirup od zove

Osvežavajući i ukusan sok od zove možete pripremiti od sirupa dobijenog na sledeći način: Staviti 30 "cvetova" zove u tri litre vode (u koju ste dodali četiri limuntusa) da prenoći. Sutradan procediti i dodati tri kilograma šećera. Dobro izmešati i flaširati.

Natura Online (2.3.2009)