LEKOVITO BILJE: GORKI LIST

Pelin

pelin01

Pelin je u srpskom jeziku drugo ime za gorčinu. Baš ta gorčina, naravno u kombinaciji sa etarskim uljem i drugim lekovitim sastojcima, ovu biljku svrstava u red najvrednijih lekovitih trava...

Piše dipl. ing Svetlana Kovačević, Agrobiznis magazin / Foto Lekovito bilje

Pelin je trajna biljka s razgranatom stabljikom, polugrmastog je oblika, visine do jednog metra. Stabljika je okrugla sa perasto razdeljenim listovima. Cvate u grozdu sitnim sunovratim glavicama.

Dobio je ime po grčkoj boginji Artemidi za koju se veruje da je baš njom olakšavala ženama porođaj. Grci su veoma poštovali pelin. Olimpijskim pobednicima ukazivana je posebna čast da piju vino u koje je potopoljen pelin, simbol zdravlja i vitalnosti.

Rimljani su pelin stavljali u sandale jer su verovali da na taj način čuvaju i neguju stopla.

Za pripremanje lekovitih preparata u junu i julu, dok pelen još nije rascvetao, beru se cvasti, dok se lišće sakuplja u jesen. Stabljike, pak, ne bi trebalo brati jer sadrže najmanje lekovitih materija.

pelin02

Pelin sadrži dve gorke kristalne supstance - apsintin i anapsintin, jabučnu kiselinu, tanin, gvožđe i etarsko ulje. Ulje, međutim, sadrži keton tujon koji može da bude otrovan, naročito ako se pelinkovac i drugi lekoviti preparati pelina uzimaju svakodnevno i dugotrajno, bez pauza.

Ipak, ako se pravilno koristi, pelin je odličan lek protiv raznih zapaljenja kože i sluzokože, otvara apetit, poboljšava varenje, odstranjuje nadutost i gasove iz creva, jača organizam, reguliše menstrualni ciklus.

Delotvoran je i protiv šećerne bolesti, groznice i dečjih crevnih parazita. Pelin se u narodnoj medicini često koristi i za lečenje bolesti uzrokovanih poremećenim metabolizmom kao što su gojaznost, giht, reuma i depresija.

Pelin se koristi kao čaj, tinktura i ekstrakt. Za pripremanje čajeva važno je i da se cvasti, listovi ili suvi prašak ne kuvaju već se samo popare, kao i da se čaj pije nezaslađen, pre jela.

Gorki devojački jadi

Nije slučano što je pelin postao sinonim za gorke jade, naročito mladih devojaka. Gorčina ove biljke oseća se i u razblaženju 1: 3000. Pelin je odličan lek za menstrualne bolove, a posebno je od pomoći devojkama i ženama kojima često izostaju menstruacije. Ne savetuje se onim ženama koje imaju preobilne mestruacije jer pelin pojačava krvarenje (zato se ne savetuje i ljudima koji imaju čir na želudcu).

Čaj

- pelinovi cvetovi ili listovi
- 2 dl vode

pelin03

Kašičicu usitnjenih listova ili cvetova prelijte provrelom vodom, poklopite i posle 10 minuta procedite. Tokom dana, u gutljajima popijte dve šoljice čaja. Čaj možete da pijete tokom tri nedelje, a potom toliko i pauzirajte. Ovaj čaj se preporučuje grafičkim radnicima, kao i onima koji su zbog posla izloženi dejstvu olova ili žive.

Vino

- 30 g pelinovih cvetova ili listova
- 60 ml čistog alkohola
- litar belog vina

Cvetove ili listove stavite u veću staklenu flašu, prelijte alkoholom i zatvorite. Posle 24 sata dospite vino i ponovo zatvorite. Nakon 10 dana (svaki dan obavezno promućkajte) procedite i tečnost uzimajte tri puta dnevno po kašičicu vina pre jela. Posle tri sedmice pauzirajte 21 dan, budući da pelinovo vino sadrži etarsko ulje.

Tinktura

- 50 g pelinovih cvetova
- 1/2l konjaka

 Cvetove prelijte konjakom i posle 24 sata procedite. Protiv bolova i mučnine, po potrebi uzimajte po 30 kapi tri puta dnevno, pre jela.

Recept za zdraviji želudac

Pelin je odličan prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Izdrobite u avanu kašičicu pelina, pola kašičice korena lincure, pola kašičice različka, 1 cm štapića cimeta i pola kašičice rendane kore pomorandže. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Pijte pomalo nakon svakog jela.

Agrobiznis Magazin, broj 20 (oktobar 2012)

Natura Online (16.10.2012)