subota, septembar 26, 2020

 

ISKUSTVA I PRAKTIČNI SAVETI NAŠIH SARADNIKA

Zimski lov lisice čekanjem

lisica zimi

Najvažnija stvar u ovom lovu je istrajnost i koncentracija. Ko jednom doživi taj udar adrenalina pri susretu sa lisicom, ostaje do kraja "zaražen" tom vrstom lova.

Piše P. Živanović

Sa nestrpljenjem očekujem tri zimska meseca u kojima svaki trenutak slobodnog vremena posvećujem ovom lovu. Dočekati zimsko jutro na čeki ili lagano padanje mraka u snegom pokrivenoj šumi su jedinstveni doživljaji, kao i obilasci lisičijih terena i prelaza.

Za ovakavu vrstu lova lovac mora imati propisnu opremu. Obuća bi trebalo da bude specijalna za zimske uslove, ali mogu da posluže i obične lovačke čizme samo dva broja veće. Odeća slojevita i po mogućstvu da što manje šuška kako ne bi otkrila lovca u kritičnom trenutku.

Pošto se obično čeka do kasno uveče ili se dolazi u zoru kada su svetlosni uslovi loši dobro je na pušci umesto mušice imati tricijumski nišan ili svetleću diodu koja se napaja iz baterija u posebnom kućištu pričvršćenom za cevi puške. Mnogi će reći da je dvojka tj. sačma prečnika 5 mm krupna za ovaj lov ali, iskustva starih lisičara, a i moja govore da je to prava mera.

U rancu uvek treba imati: baterijsku lampu, sekiricu, kanap, eksere.

Postoje neka pravila. Recimo, kada lisica izlazi iz jazbine, puška se diže u rame samo kada je divljač u pokretu. Kada ona stane, sva čula su joj na maksimumu i tada treba ostati potpuno miran. Normalno, adrenalin tada radi i teško je ostati pribran, ali vremenom se i to usavrši. Moramo znati da se lisice koje žive blizu naselja kasnije pokreću iz svojih jazbina ili loga u gustišu, a ranije se vraćaju. Dok je sa lisicama koje su dalje od kuća obrnut slučaj.

Zbog lične sigurnosti sa odstreljenom lisicom moramo postupati krajnje oprezno jer nikada ne znamo koja nosi virus besnila i zato je potrebno u rancu imati i plastični džak i zaštitne rukavice. Na mestu odstrela neophodno je odmah lisicu isprskati nekim sredstvom protiv buva kako bi sve one, dok stignemo do kuće, uginule.

Ipak, najvažnija stvar u ovom lovu je istrajnost i koncentracija. Ko jednom doživi taj udar adrenalina pri susretu sa lisicom, ostaje do kraja "zaražen" tom vrstom lova.

............

Ništa bez "čeke"

lovacke-ceke_crtez

Bez dobre infrastrukture tj. čeke ovaj lov je nezamisliv. Ako čeka nije udobna i ako je lovac nemiran od lova nema ništa. Poželjno je da to bude neko drvo koje nije plemenito da ne bismo pravili štetu vlasnicima šuma.

Sedište se pravi od priručnog materijala iz šume, a može da posluži i obična daska zasečena sa obe strane koja se uglavi u raklju drveta. Normalno, zbog udobnosti neophodno je sa sobom nositi i malo jastuče.

..........

Glas javnosti (22.2.2009)

Natura Online (13.4.2009)

{jcomments off}