subota, septembar 26, 2020

 

"GLAS JAVNOSTI" EKSKLUZIVNO PREDSTAVLJA NOV ZASTAVIN KARABIN

Model "808"

lov karabin 808 1

U martu ove godine na najvećem sajmu IWA u Nirnbergu u Nemačkoj, "Zastava" je prikazala nov lovački karabin koji bi mogao da odgovori zahtevima ljubitelja "mauzer" sistema nove generacije i visoke klase

Piše Slavoljub Dragišić

Mnogo puta se na sajmovima ili u bolje snabdevenim prodavnicama, prilikom razgledanja lovačkog oružja, moglo čuti: "Kada će naši da naprave ovako nešto?"

Novi model se bitno razlikuje od modela M70. Sanduk sa pikatini šinom je iz jednog komada što je trenutno jedinstveno rešenje. Naime, na ovu šinu se montiraju nosači optičkog nišana svih svetskih proizvođača u skladu sa MIL standardom - 1913. Sistem pikatini šine, kao poseban deo nije nov, ali u komadu sa sandukom karabina i tolerancijom ose nišana i ose cevi od samo dve stote, svakako je prvi.

Uz ovaj sanduk ide odvojiv okvir od polimera što će lovcima sasvim promeniti način nošenja municije i punjenja.

Mehanizam za okidanje je sledeći korak konstruktora. Jedna obarača omogućava okidanje dvostrukog dejstva (DAT). Ukoliko se pri pucanju koristi standardno povlačenje, potrebna je sila od 1,3 kg, a u slučaju mekog okidanja samo 0,4 kg što se postiže prvo potiskivanjem obarače napred.

Kočnica ima tri položaja (Winchester sistem). U prvom položaju blokiran je i zatvarač i obarača, srednjim je blokirana obarača dok je zatvarač slobodan i u trećem su oba slobodna.

Zatvarač je nov zbog drugačije konstrukcije izvlakača, što omogućava ravnomerno brušenje i poliranje. Time se, definitivno, postiže ujednačeno i tiho repetiranje.

Poluga ustavljača je sada dugme koje laganim pritiskom omogućava vađenje zatvarača. Odsečena ručica zatvarača sa urezanim navojem dozvoljava promenu jabučice po želji kupca.

Cev karabina se pravi od materijala za mitraljez M84, nije konusna i na vrhu ima prečnik 19 mm, što je za 5 mm deblje od modela M70. Ovakvim rešenjem se smanjuje sila trzaja, a poboljšava preciznost zbog manjeg odskočnog ugla. Dužine cevi su 600 ili 650 mm i bez mehaničkih nišana su.

Za evropsko tržište kundak se radi od turskog oraha, modifikovanog sistema Monte Karlo sa gumenim potkovom.

Svi metalni delovi su mat brunirani.

Pred nama je model karabina nešto teži od M70 zbog dužine i debljine cevi. Ukoliko se poradi na linijama kundaka i obliku zaštitnika obarače, što bi siluetu oplemenilo, pobrojana rešenja uz odgovarajući kvalitet izrade, daće domaći karabin visoke klase.

Prvih stotinu primeraka u nekoliko kalibara (planirano 18) biće ponuđeno kupcima početkom oktobra na Novosadskom sajmu po ceni od 500 do 600 evra.

Saznali smo i da proizvođač nosača optičkih nišana "Hamerles Rade" iz Kragujevca završava projekat nosača za pikatini šinu ovog karabina.

...........

Mala grupa ali odabrana

Ljubaznošću Zorana Šušića, rukovodioca biroa za marketing "Zastava oružja", uredniku rubrike lov i ribolov u Glasu javnosti ekskluzivno je predstavljen ovaj karabin po završetku sajma.

Konstruktorski tim na čelu sa direktorom razvoja Aleksandrom Mladenovićem i glavnim konstruktorom za karabine Mirkom Ćirkovićem početkom 2008. krenuo je u projektovanje novog lovačkog karabina visoke klase.

Na prošlom IWA sajmu su napravili analizu izloženih modela različitih proizvođača i zaključili da su na dobrom putu. Od marta do novembra 2008. je završen projekat modela 808. Bio je to skup najboljih rešenja industrije lovačkih obrtno-čepnih karabina sistema "mauzer".

 

Lovački karabin model 808
kalibar kapacitet dužina cevi ukupna dužina težina mehanizam kundak metalni delovi žljebovi broj žljebova
30-06 5 600mm 650mm 1.144mm 1.194mm 3.800g 4.200g DAT polimer orah mat brunirano 254 mm/ desni 6

 

Glas javnosti (26.4.2009)

Natura Online (28.4.2009)