nedelja, maj 31, 2020

 

O NAŠOJ DIVLJAČI UKRATKO

Jelen i srna

jelen-2    srndac

Jelen je naša najviša i najveličanstvenija divljač, a srna je naša glavna i najlepša divljač, mada živi i u celoj Evropi...

(Izvor: "Lovački kalendar")

JELEN (Cervus elephus) je naša najviša i najveličanstvenija divljač. Živi u većim šumskim kompleksima uz veće reke. Hrani se travom, lišćem, vresom, poljskim plodovima, žirom, gljivama i korom i to pretežno noću dok danju miruje.

Jelen raste do navršene šeste godine, a košuta do navršene treće. Može izrasti do 1,5 metra i živi od 15 do 20 godina.

Ova životinja težinu povećava do dvanaeste godine života i dostiže 250 d0 300 kilograma. Košuta je manja i sitnija i dostiže najviše 140 kilograma.

Od polovine avgusta do kraja septembra jeleni počinju sa svojom rikom što je poziv na parenje koje negde može potrajati i duže. Košuta se teli u maju i junu i najčešće oteli jedno jelenče, ređe dva.

Jeleni imaju odličan sluh, izvanredan njuh, ali zato nešto slabije vide. Dobro plivaju, trče i skaču. Dlaku menjaju u proleće i jesen koja je leti crvenkastosmeđa, a zimi tamnosiva.

Rogove ima samo mužjak i odbacuje ih svake godine krajem zime i početkom proleća.

Jelen je zaštićen lovostajem a lovi se prikradanjem, sa čeke ili iz zaprežnih kola. Lov hajkom i psima goničima na jelena je zabranjen.

..........

SRNA (Capreolus capreolus) je naša glavna i najlepša divljač mada živi i u celoj Evropi.

U našoj zemlji srndaća i srne ima na ravničarskim terenima velikih porečja Save i Dunava do visokih planinskih predela do 2.000 metara nadmorske visine. Srndać se hrani travom, lišćem, zeljastim biljkama, žitaricama, gljivama i žirom.

Ova divljač se pari polovinom jula do polovine avgusta; srne koje tada nisu oplođene pare se krajem oktobra i početkom novembra. Lane se u maju ili početkom juna, bez obzira na vreme parenja; srna najčešće olani dva laneta, ponekad tri.

Visina srne je od 0,6 do 0,75 metara u grebenu, dužine od 1,2 do 1,4 metara. Težina ove divljači je od 15 do 35 kilograma, a živi do 20, u ograđenom prostoru i do 23 godine.

Čula sluha i njuha su dobro razvijena, vid je slabiji. Vrlo je plašljiva i nepoverljiva.

Rogove ima samo srndać. Prvi rogovi se javljaju s jeseni, prve godine života koje odbacuje u toku zime (šiljci). Odrasli srndaći odbacuju rogove u oktobru i novembaru.

Srneća divljač je zaštićena lovostajem. Lovi se prikradanjem, vabljenjem, sa čeke i iz zaprežnih kola. Gađa se u plećku, kada divljač stoji.

..........

(Izvor: "Lovački kalendar")

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (1.8.2009)

{jcomments off}