OBELEŽENA PETNAESTOGODIŠNJICA LEPOG DRUŽENJA SRBA IZ ŠUMADIJE I SRBA IZ RUMUNIJE

Lovci ambasadori

lovci-ambasadori_luznice

Lovačko druženje koje je pre petnaest godina započelo susretima lovaca Lužnica i rumunskog sela Belobreška preraslo je u pobratimstvo skoro 150 porodica iz Lužnica, Kragujevca i cele Šumadije sa kolegama iz pokrajine Karaš Severina u Rumuniji

Piše Dušan Stanojević

Više od 250 gostiju, od kojih gotovo polovina iz Rumunije, predvođena ambasadorom Republike Rumunije u Srbiji gospodinom Jonom Makoveijem, proslavilo je proteklog vikenda u Lužnicama petnaestogodišnjicu saradnje Udruženja Srba iz Dunavske Klisure u Rumuniji i šumadijskog mesta Lužnica.

Po rečima Svete Madžarevića, lovačko druženje koje je pre petnaest godina započelo susretima lovaca Lužnica i rumunskog sela Belobreška preraslo je u pobratimstvo skoro 150 porodica iz Lužnica, Kragujevca i cele Šumadije sa kolegama iz pokrajine Karaš Severina u Rumuniji. Ova saradnja pojačana je porodičnim i privatnim posetama i kumstvima, a svi priželjkuju da se kruniše i nekim venčanjem.

Kako i ne bi, kada su stasali i dobar deo druženja prihvatili mladi, koji su sve ovo upotpunili razmenom folklornih grupa, sportskim susretima, književnim večerima, likovnim kolonijama i lovačkim višebojima. Objavljene su i četiri knjige na srpskom i rumunskom jeziku, a razvijaju se i poslovni odnosi srpskih i rumunskih preduzetnika.

Na svečanosti ambasador Rumunije je rekao da se rumunska zastava trajno vije ispred doma srpsko-rumunskog prijateljstva u Lužnicama, kao i ispred Ambasade Republike Rumunije u Beogradu i konzulatima u Vršcu i Beogradu.

Iz rumunske delegacije unapređenje saradnje poželeli su dr Slavomir Gvozdenović, predsednik udruženja Srba u Rumuniji, prof. Božidar Božić, predsednik Lovačkog udruženja iz Belobreške i Borivoj Nikolić, koordinator saradnje iz Stare Moldave.

Za sve goste organizovano je takmičenje u pripremanju gulaša od divljači i gađanju glinenih golubova. U subotu je organizovan lov po sistemu "gost i domaćin", što je omogućilo nastavak druženja.

.........

Glas javnosti (1.11.2009)

Natura Online (3.11.2009)

{jcomments off}