LOVAČKO UDRUŽENJE "VAROVNICE" IZ MLADENOVCA UGOSTILO VAŽNE DOMAĆE I STRANE ZVANICE

Ulaganje u budućnost

kosmaj-lov1

Prilikom lova na Kosmaju predstavnici lovačkog saveza Austrije i Srbije potpisali su protokol o saradnji

Piše Stevan Banković

U poslednje vreme LU "Varovnice" iz Mladenovca se često pominje u medijima. Nije u pitanju nikakva afera, već splet pozitivnih okolnosti, u poslednjih godinu dana.

Glas Javnosti je ranije pisao o ovom udruženju kao o generatoru nepravilnosti i mutnih radnji koje prate lovstvo. Ali, očigledno je da od izbora novog rukovodstva, duvaju neki drugi vetrovi.

Od prvog dana radi se na konsolidaciji udruženja (pre svega u finansijskom smislu). Štedi se na svakom koraku. Vodi se računa i o gazdovanju, te se ''Varovnice'' mogu pohvaliti ovogodišnjim trofejem srndaća za koji je čula cela Srbija, a bogami i Evropa (176 CIC poena).

Da se ozbiljno razmišlja i o budućnosti može se videti i po tome što udruženje organizuje gostovanja prijatelja i lovnih radnika iz inostranstva, od kojih se mogu preneti pozitivna iskustva. Ovoga puta su to njegova ekselencija ambasador Austije gospodin Klemens Koja, predstavnik CIC Anton Vrščaj, predstavnici resornog ministarstva i Lovačkog saveza Srbije (predsednik i sekretar).

kosmaj-lov2-ambasador-klemens-koja

Evidentno je da Srbija može dosta toga naučiti o gazdovanju lovištima od Austrijanaca. Uostalom, o tome smo već pisali na ovim stranicama.

U prošlu sredu je za goste organizovan lov na terenu podružnice Koračica. Dan je bio lep i sunčan, jedino je zbog topljenja snega bilo vlažno i kaljavo.

Lov je počeo u 13, a završio se u 15.30. Odstreljeno je 14 fazana. Gosti nisu izrazili želju da love zeca, te na njega nije ni pucano. Iz ovoga se vidi da sam odstrel nije bio prioritet.

Važno je da je ovom prilikom potpisan protokol o saradnji između Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Austrije, kao i da je ambasador Koja bio vidno zadovoljan prirodom Kosmaja i najavio svoj ponovni dolazak, ali sa porodicom.

............

I stranci i naši

Da nisu dobrodošli samo strani uticajni ljudi, svedoči i zakazani lov za narodne poslanike, predstavnike resornog ministarstva i čelnike LSS i JP "Srbijašume" 15. novembra ove godine, gde će domaćin, takođe, biti LU ''Varovnice''. Suorganizator ovog lova je redakcija ''Lov i ribolov'' Glasa javnosti.

Na naš predlog da organizujemo ovakav lov dobili smo punu podršku predsednika udruženja Vladislava Milojevića, koji očigledno shvata značaj ovakvih druženja i trudi se da popravi imidž udruženja.

Osim lova i lovačkog ručka učesnici će imati prilike da se, uz druženje i razgovor, konsultuju i razgovararaju o donošenju novog Zakona o lovstvu za čije povlačenje prethodnog predloga iz procedure je dobrim delom zaslužna i - naša redakcija.

............

Glas javnosti (15.11.2009)

Natura Online (17.11.2009)