U KNIĆU ODRŽANO REPUBLIČKO TAKMIČENJE "LOVAC I PAS"

Kup "Sveti Efstatije"

kup-sv-efstatije

Kinološko društvo i Lovačko udruženje iz Knića proteklog vikenda bili su domaćini Državnog lovačko-kinološkog kupa "Sveti Efstatije" (po pravilniku Sv. Huberta).

Piše Dušan Stanojević

U Ravnom Gaju okupili su se takmičari devet lovnih oblasti, iz Bačke Palanke, Sombora, Kraljeva, Batočine, Markovca, Obrenovca, Rume, Sokobanje, Požege i Stragara, koji su prethodno na svojim lovnim oblastima izborili učešće.

Lovačka pravila "Svetog Huberta", kojih se lovci moraju pridržavati, pre, za vreme, i posle lova, postavljena su radi sigurnosti lovca, a onda, naravno, i radi sigurnosti svih drugih učesnika lova. To je i svojevrsna provera saradnje lovca i njegovog pomagača psa, sa zadatkom da dođu do ulova. Svakako da je ovo disciplina koja precizno odražava stanje lovne kinologije ptičara (sedme FCI grupe), posebno njihove radne osposobljenosti.

Ocenjuje se lovna kultura, kultura oblačenja i opremljenost lovca.

Čovek i pas su lovci, ali pas bez lovca u lovištu je pas lutalica, a i čovek bez psa u lovištu je ništa drugo do čovek lutalica, izjavio je Mića Nikolić, sudija ovog prvenstva.

Najbolje rezultate pokazala je ekipa Beogradske lovne oblasti, koju su sačinjavali Zoran Branković sa svojim pomagačem Benijem (epanjol breton) i Zoran Lazarević sa svojom ljubimicom Britom (NKD), za šta su dobili medalje, pehar i prelazni pehar "Sv. Efstatija", kao i pehar Kinološkog društva Knića.

Drugoplasirana je bila ekipa "Bačke", a sačinjavali su je Đorđe Ignjatović i Nemanja Kovač, dok je trećeplasirana ekipa lovne oblasti Istočna Srbija sa Markom Jovanovićem iz Rakinca i Ivanom Milosavljević iz Batočine.

Pojedinačno zlatnu medalju i pehar osvojio je Zoran Branković iz Obrenovca i njegov epanjol breton Beni, srebrni je Đorđe Ignjatović (pas Hanter - NKD) iz Sombora, a trećeplasirani je Marko Jovanović iz Rakinca (lovna oblast Istočna Srbija).

Najuspešniji će predstavljati Srbiju 2010. godine na Svetskom takmičenju "Sv. Hubert - lovac i pas".

..........

Pravila "Sv. Huberta"

Lovac mora u lovištu biti propisno obučen, u lovačkoj odeći koja je obavezno tamnije zelene boje (a ne vojnu ili neku drugu uniformu), šešir (ne kačket), čizme, možda vetrovka ili kišna kabanica, visak za fazana, pisak za psa, lovačka torba u kojoj su kanap, nožić... Puška uvek mora biti prelomljena i prazna. Sve vreme u lovu mora se brinuti o bezbednom rukovanju oružjem.

Lovac prilikom ulaska u lovište treba da skine šešir i da, po pravilima "Sv. Huberta", predstavi sudiji, sebe i ekipu za koju nastupa i to sve dokumentuje članskom kartom, a oružje oružnim listom. Pokazuje i municiju - patrone, kojima želi da lovi (za fazana osmica - desetka). Pokazuje i opremu kojom raspolaže, a predstavlja i svog pomoćnika psa. Pasminu dokumentuje rodovnikom.

Tek kada mu sudija dozvoli ulazak u lovište, on oslobađa svog psa sa povoca i na bezbedan način puni oružje. Kretanje lovca i psa treba da je primereno terenu koga pretražuju. Mora se voditi računa o konfiguraciji, vetru, rosi i rastinju, najbolje je u cik-cak, ali da se pas kreće do linije pucanja.

Lovac i njegov pomagač pas imaju priliku da pronađu dva fazana, tako što pas treba pravilno da uđe u marku, markira u skladu sa svojom pasminom i na kraju aportira odstreljenu divljač.

Svaki pokret lovca i psa pažljivo prate sudije (kinološke i lovačke), koji beleže bukvalno svaku radnju. Lovac može, u 20 minuta pretrage i lova, da osvoji maksimalno sto, a pas 50 poena.

Po završetku lova, lovac se odjavljuje sudiji sa psom pored noge i tek tada je za njega lov završen.

Uvereni smo da je ovo takmičenje najbolji način edukacije lovaca i kulturi oblačenja i obučenosti i saradnje s njegovim ljubimcem - psom.

...........

Glas javnosti (13.12.2009)

Natura Online (15.2.2009)