sreda, jun 03, 2020

 

SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Konačni obračun

U svakoj pravnoj državi posle ovoliko dugog ukazivanja na nepravilnosti u lovačkom savezu, ta organizacija bi postala primerna. Prvo bi odgovorni bili pohapšeni, a onda sitniji ološi razjureni i zaveden red za narednih desetak godina, dok se ne pojavi neka nova ekipa... Ali, kod nas je drugačije...

Piše Slavoljub Dragišić

 

U svakoj pravnoj državi posle ovoliko dugog ukazivanja na nepravilnosti u lovačkom savezu, ta organizacija bi postala primerna. Prvo bi odgovorni bili pohapšeni, a onda sitniji ološi razjureni i zaveden red za narednih desetak godina, dok se ne pojavi neka nova ekipa. Takva ponovna pojava bi imala manji obim i posledice jer državni organi imajući prethodno iskustvo efikasnije deluju.

Kod nas je drugačije. Nadležni organi još nisu reagovali (posle osam meseci) u predmetu zloupotreba starog predsednika i sekretara LSS, a novo rukovodstvo ulazi u sopstvene greške, ne pomišljajući na stvarnu sanaciju prethodnih.

Kao i srpska vlast, rukovodstvo LSS će čekati neki slučajni pozitivni pomak da bi to narodu (lovcima) predstavili kao svoje vrhunsko dostignuće.

Neangažovanje resornog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo takođe je prisutno, a i kako očekivati pomoć od službe čiji su kadrovi stvarali uslove ili učestvovali u nepravilnostima. Setimo se državnog činovnika koji je činio zloupotrebe sa lovnim osnovama, pa činovnika koji je po svojim "kriterijumima“ utvrđivao granice lovišta, pa lovnog inspektora koji je pokušavao da reketira lovačka udruženja, pa načelnika lovne i šumarske inspekcije i njegove seče šuma u nacionalnom parku ili direktora generalnog inspektorata koga su prozivali u vezi šverca ptica.

Da je lanac dosezao do vrha je i primer bivše ministarke Ivane Dulić-Marković koja je potpisala rešenje o granicama lovačkih udruženja čiji se sadržaj razlikuje od istog objavljenog u Službenom listu, što u praksi znači da prilikom ulaska u lovište pokažem rešenje, a kada me tužite pozivate se na Službeni list. Ekspertski, zar ne, a "zanimacija“ za nekoliko hiljada lovaca.

Sve je ovo relanost života u Srbiji, što ne znači i stalno mirenje sa tim. Naprotiv, saznajemo da lovci dogovaraju za jesen ponovni, ali veći skup, na kome će razmotriti metode za konačni obračun sa nepravilnostima.

..........

Tri dana za rasplet

Prema najnovijim saznanjima urednika lovačkih strana, u periodu sreda 24. do petka 26. jun na Avali će se praktično odlučiti sudbina Lovačkog saveza Srbije.

Uticajni lovni radnici su na nogama u sve upućuje na ozbiljan zaokret. Na bolje ili gore, uskoro čitajte u Glasu javnosti i na stranicama Nature Online.

S .S.

..........

Glas javnosti (28.6.2009)

Natura Online (30.6.2009)