SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Da ne bude kasno

Novi bogataši ili "tranzicioni dobitnici", čiji kućni ljubimci jedu skuplju hranu od vaše dece, čiji par cipela jedva da možete zaraditi za godinu dana, ukoliko uopšte imate posao, pored svih izvitoperenosti koje nudi tehnološki razvoj, bave se i - lovstvom. Poguban uticaj takvih "lovaca" postaje sve vidljiviji...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Ogromno bogatstvo kroz istoriju se, u većini slučajeva, sticalo na sličan način: prevarom države ili pojedinaca, a često na oba načina. Različiti su samo načini ispoljavanja obesti u pojedinim periodima.

Nekada su bogataši, pošto bi im dosadilo uživanje u lepim ženama ili muškarcima (bilo je toga i onda), odlazili pod cirkuske šatre da uživaju gledajući nakaze. Dovitljivi vlasnici šatre su im ubrzo nudili privatne zabave sa svojim "eksponatima".

Novi bogataši ili "tranzicioni dobitnici" čiji kućni ljubimci jedu skuplju hranu od vaše dece, čiji par cipela jedva da možete zaraditi za godinu dana, ukoliko uopšte imate posao, pored svih izvitoperenosti koje nudi tehnološki razvoj, bave se i lovstvom. Poguban uticaj takvih "lovaca" postaje sve vidljiviji.

Sreo sam u jednom lovu "lovca" koji je, u krađom napunjenom novčaniku, nosio spisak divljači koju je rešio da poubija. Na putu ka tom cilju nikakve prepreke za njega ne postoje. Kasnije će krenuti u potragu za "nakazama" ili primercima divljači čiji je trofej atipičan.

Pošto ovakve pojave u prirodi nisu česte, tržište je već pokrenulo veštačko stvaranje takvih primeraka. Bahatost i nezasitost polusveta, koji se nezakonitim i nemoralnim metodama bogati, nema granica. Možda će nekakvim trofejem i uspeti da udovolje bolesnoj sujeti, ali šta je sa prirodom?

Kakve će to posledice imati? Da li će biti dovoljno pustiti u lovište srndaća sa trofejom od kilograma ili više? Hoće li svaki primerak odmah biti i odstreljen ili će ostati neko vreme u prirodi?

Prečesto smo kasnili i lovstvo Srbije je danas u problemima, pokušajmo bar da nam se to ne desi i u ovom slučaju.

........

Glas javnosti (6.9.2009)

Natura Online (8.9.2009)