četvrtak, jun 04, 2020

 

ŠTEDNJA ENERGIJE SVE AKTUELNIJA

Predstavljen novi "zeleni" računar

fujitsu-siemens

Kompanija Fujitsu Siemens Computers planira da sredinom ove godine predstavi na tržištu poslovni stoni računar koji ne troši energiju kad je ugašen.

Izvor Mikro vesti


Kao i većina elektronskih uređaja i računari, čak i kad su ugašeni, troše izvesnu količinu energije zbog gubitaka u transformatoru ili senzorima koji ostaju aktivni zbog daljinskog uključivanja. Personalni računar kad je ugašen troši između jedan i četiri vata. Jedini način da se potrošnja smanji na nulu je da se napojni utikač izvuče iz zidne utičnice.

Računar Esprimo 7935, međutim, sadrži sistem koji postiže nultu potrošnju čak i kad se ne iskopča iz zida. Preduzeća s velikim brojem računara mogu da uštede značajna sredstva svake godine tako što će obezbediti da njihovi računari ne troše struju preko noći (iskopčavanjem iz zida), ali to ima i svojih negativnih strana. Mnogi administratori ažuriraju softver preko noći i ukoliko su računari isključeni iz zida to je nemoguće.

Fujitsu Siemens kaže da je rešio ovaj problem, jer omogućava računarima da se "probude" i potroše veoma malu količinu energije u vrlo kratkom unapred definisanom vremenskom intervalu kada se obavlja ažuriranje. Kad taj interval prođe računar se vraća u stanje nulte potrošnje i ostaje u njemu svo dok ga korisnik ne uključi.

Među ostale "zelene" odlike novog računara valja uračunati i napajanje čija je efikasnost 89 odsto i matične ploče bez halogena i olova. Računar zadovoljava standard Energy Star 5.0 američke agencije za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency, EPA), koji će početi da se primenjuje sredinom ove godine, kao i nemački znak Plavi anđeo (Blue Angel). Ovaj računar će koštati između 600 i 700 evra - pišu Mikrovesti od 02. marta 2009.

..........

Natura Online (5.3.2009)