ŠTEDNJA ENERGIJE SVE AKTUELNIJA

Predstavljen novi "zeleni" računar

Kompanija Fujitsu Siemens Computers planira da sredinom ove godine predstavi na tržištu poslovni stoni računar koji ne troši energiju kad je ugašen.

Izvor: Mikro vesti

Kao i većina elektronskih uređaja i računari, čak i kad su ugašeni, troše izvesnu količinu energije zbog gubitaka u transformatoru ili senzorima koji ostaju aktivni zbog daljinskog uključivanja. Personalni računar kad je ugašen troši između jedan i četiri vata. Jedini način da se potrošnja smanji na nulu je da se napojni utikač izvuče iz zidne utičnice.

Računar Esprimo 7935, međutim, sadrži sistem koji postiže nultu potrošnju čak i kad se ne iskopča iz zida. Preduzeća s velikim brojem računara mogu da uštede značajna sredstva svake godine tako što će obezbediti da njihovi računari ne troše struju preko noći (iskopčavanjem iz zida), ali to ima i svojih negativnih strana. Mnogi administratori ažuriraju softver preko noći i ukoliko su računari isključeni iz zida to je nemoguće.

Fujitsu Siemens kaže da je rešio ovaj problem, jer omogućava računarima da se "probude" i potroše veoma malu količinu energije u vrlo kratkom unapred definisanom vremenskom intervalu kada se obavlja ažuriranje. Kad taj interval prođe računar se vraća u stanje nulte potrošnje i ostaje u njemu svo dok ga korisnik ne uključi.

Među ostale "zelene" odlike novog računara valja uračunati i napajanje čija je efikasnost 89 odsto i matične ploče bez halogena i olova. Računar zadovoljava standard Energy Star 5.0 američke agencije za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency, EPA), koji će početi da se primenjuje sredinom ove godine, kao i nemački znak Plavi anđeo (Blue Angel). Ovaj računar će koštati između 600 i 700 evra - pišu Mikrovesti od 02. marta 2009.

Natura Online (5.3.2009)