Organski pamuk - novi modni trend

Korišćenje odeće izrađene od organskog pamuka je primer kako svako od nas može dati značajan doprinos očuvanju prirode. Organski pamuk je zdraviji, mekši, prozračniji, prijatniji za kožu i ima hipoalergijsko dejstvo...

Piše Dragana Obrić

Svet mode postao je gladan novog trenda u industriji – odeće proizvedene od ekološki prihvatljivih materijala. Svest o značaju eko hrane, neškodljive kozmetike i ekološki prilagođenih automobila već je prisutna kod većine ljudi, pa je zato sada pravo vreme da se i vi ogrnete najčistijom i najzdravijom “zelenom” odećom.

Ekološko rublje proizvedeno je od pamuka koji nije genetski modifikovan, a uzgajan je na zemljištu koje nije prskano pesticidima, herbicidima i ostalim citološkim otrovima najmanje tri godine. Pamuk se tretira posebnim đubrivom, a korov odstranjuje samo ručno. Prerada je odvojena od ostale proizvodnje, pa su vlakna obrađena isključivo organskim materijama.

Zašto izabrati proizvode od organskog pamuka?

Koža je organ koji, u većoj ili manjoj meri, apsorbuje sve što se na njoj nalazi, pa tako i hemikalije koje se koriste u tradicionalnoj izradi odeće. Ljudi, koji su preko odeće ili na drugi način izloženi delovanju pesticida mogu patiti od oštećenja jetre, bubrega i disajnih puteva. Hormonski poremećaji, malformacije novorođenčadi, tumori i nervni poremećaji takođe se dovode u vezu sa izloženošću pesticidima. Devet najčešće korišćenih pesticida su potvrđeni uzročnici raka.

Odabirom organskih materijala spasavate živote desetinama hiljada ljudi. Naime, tradicionalno uzgajanje pamuka izaziva trovanje velikog broja radnika na plantažama, od kojih mnogi završavaju tragično.

Prema podacima ekološke organizacije Grinpis (Greenpeace) u svetu se upotrebljava oko 1,8 milijardi kilograma pesticida godišnje, a retko ko se zapita gde taj otrov završi. Sredstva za suzbijanje štetočina se najčešće odlažu na divlje deponije koje se, uglavnom, nalaze u blizini izvora, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg se smatraju glavnim uzročnikom zagađenja. Većina pesticida ostaje aktivna mesecima, godinama, pa čak i decenijama, a čine više štete na ekosistem nego koristi, ubijajući mnoge životinjske vrste: insekte, ribe, ptice... Pesticidi izuzetno nepovoljno deluju i na tlo, iscrpljujući ga i čineći ga neupotrebljivim posle izvesnog vremena.

Studio Moderna je novosadska kompanija koja će uskoro srpskom tržištu predstaviti proizvode organskog porekla.

Natura Online (26.9.2010)