GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Krunasta vitičarka

(Stropharia coronilia)

gljiva krunasta vitnicarka 01

Još jedna prolećna i ne preterano interesantna vrsta, bar sa gastronomske tačke gledišta

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis vrste

Šešir: širok 2-7 cm, u mladosti poluloptast, kasnije ispupčen u gornjem delu zaravnjen. Boja od bele do oker žute, mesnat. Površina mu je glatka, a sa ruba često vise pahuljasti ostatci ovoja.

Listići: od bele (kod sasvim mladih, ali ni tada čisto bele boje) do ljubičaste i purpurno sive boje kod zrelih primeraka. Ulegnuto prirasli. Spore su sivo purpurne.

Stručak: beo, pri vrhu zreli primerci mogu biti tamno sivi (od spora) valjkast pri dnu vidljivi končasti ostatci micelijuma, na sebi nosi prsten koji je sa gornje strane tamno siv, liči na krunu.

Meso: beličasto, razmerno debelo, blagog ukusa, mirisa neprijatnog na repu.

gljiva krunasta vitnicarka 02

Vreme i mesto rasta

Jedna od prvih vrsta od aprila, pa ponovo u jesen, na zemljištu bogatom humusom.

Gljiva je neproverena ali smatram da nije neophodno eksperimentisati sa njom jer je, u isto vreme, moguće naći dosta drugih dobrih gljiva. Sa druge strane, miris joj nije osobito privlačan pa je i to razlog da je ostavite na livadi.

Moguća zamena

Zamena je moguća sa drugim gljivama iz roda Stropharia, koje su bele boje, mada, ukoliko ne povedete računa o boji listića i spora, moguća je i zamena sa šampinjonima koji rastu na sličnim mestima i u slično vreme. Ono što je još nedvosmisleno razlikuje je i njen miris, tako da je mogućnost takve zamene malo verovatna.

Natura Online (13.5.2016)