GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Slezovac

(Gyroporus cyanescens)

gljiva slezovac 01A 

Slezovac je jestiva, ukusna ali ne i previše česta gljiva naših krajeva. Pronaći je, ubrati i slikati predstavlja mali gljivarski podvig, što bi novinari rekli - ekskluzivu. Natura Online zato ima tu privilegiju da vam upravo sada i premijerno predstavi ovu retku i ukusnu gljivu...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis gljive

Šešir: 4-10 centimetara širok, boje slame. Oblik kod mlađih poluloptsat, potom ispupčen i na kraju ravan. Kod starijih primeraka ivica jako izvijena, tako da je cevčice nadrastaju.

Cevčice: u mladosti bele, kasnije krem, na pritisak poplave, ulegnuto prirasle. Spore su okeržute.

Stručak: boje šešira, trbušast do valjkast. Važna karakteristika vrste je da je kora stručka tvrda i krta, dok je unutrašnjost sunđerasta, pa se na preseku pojavljuju i prazna mesta; presek deluje kao da je stručak sačinjen od komore napunjene sunđerastom masom.

Meso: prljavobelo, na preseku jače ili slabije poplavi u boji sleza, vremenom se to plavljenje gubi.

Miris nije izraženi, ukus blag, podseća na vrganje.

gljiva slezovac 02

Stanište i vreme rasta

Slezovac raste leti i u jesen u belogoričnim šumama. Najčešće sam ga nalazio uz bukvu leti i uvek u šumi, nikada na čistini. Relativno retka vrsta.

Upotreba

Jestiva gljiva odličnog ukusa mada bi trebalo izbegavati da je beremo jer je retka.

Moguća zamena

Zamena je malo verovatna posebno ako se vodi računa o komorastoj strukturi stručka. Moguće je zameniti ga sa drugim vrstama iz roda Gyroporus ali su one još ređe a i uglavnom sve jestive pa od te eventualne zamene i ne preti neka opasnost.

……

Natura Online (28.8.2016)