GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Kraljevka: Vrganj ali malo drugačiji

(Boluetus regius)

gljive_kraljevka-cela

Vrsta kojom otvaramo sezonu letnjih gljiva pripada porodici vraganjevki (Boletus) i u njoj ona važi za - najlepšu. Predivna crvena do karmin boja šešira divno se slaže sa žutom bojom cevčica i mesa. Šteta što ovu vrstu izuzetno vole i crvi...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Vrganjevke su sve gljive (pečurke) kod kojih se jasno razlikuju stručak i šešir, ali kod kojih je trusište (mesto gde nastaju spore) izgrađeno od cevčica, te ono liči na sunđer sa veoma finim porama.

U rodu vrganjevki razlikujemo nekoliko porodica, ali o tim detaljima pisaćemo drugom prilikom. Ovde ćemo se pozabaviti najlepšim predstavnikom pravih vrganja - kraljevkom (Boluetus Regius), vrstom koja u potpunosti opravdava svoje plemenito ime.

Od pravih, svima dobro poznatih vrganja razlikuje se bojom šešira i mesa, dok im po svim ostalim osobinama sliči. To je srazmerno krupna gljiva visoka od sedam do 20 sa prečnikom šešira od pet do 15 centimetara.

Kako sam napomenuo, boja šešira je predivna crvena do jarko karmin, što je uz boju mesa glavna karakteristika ove vrste. Šešir po svemu podseća na vrganje, u mladosti je kuglast, a kasnije raširen, može biti i malo ulegnut na sredini. Za vreme kiša je gladak, a kada je suvo baršunast. 

gljive_kraljevka-presek

Cevčice su zlatno do jarko žute, slobodne (tj. ne dotiču niti silaze po stručku). Ne menjaju boju na dodir i pritisak.

Boja mesa je slična boji cevčica sa naznakom da se na preseku ne menja, te da je u osnovi stručka boja mesa crvena, slična boji klobuka.

Meso je debelo, tvrdo, vrlo često izgriženo od crva.

Miris i ukus su prijatni, slični mirisu i ukusu vrganja.

Ovu gljivu valja tražiti u listopadnim šumama od maja do jula, ponekad ju je moguće naći i krajem avgusta i u toku septembra meseca.

Zbog konzistencije mesa ova gljiva je izuzetno zahvalna za sve načine pripreme. Ako se uzmu u obzir boje šešira, cevčica i mesa, te činjenica da su te boje nepromenljive na dodir ili presek, ovu vrstu je nemoguće zameniti sa drugim vrstama, a posebno ne sa otrovnim.

.......

Natura Online (1.6.2009)