SIMPTOMI TROVANJA PEČURKAMA

O otrovnosti gljiva (2)

Otrovne gljive sadrže različita hemijska jedinjenja koja nisu, još uvek, do kraja istražena. Ova jedinjenja mogu izazavati slabiju ili jaču intoksikaciju organizma, pa i posledice takvih trovanja mogu biti benigne ali i - fatalne. Takođe, ni pojava prvih simptoma trovanja nije unificirana. Međutim, taj inkubacioni period može, često, biti jedan od pokazatelja koja je vrsta odgovorna za nastalo trovanje...

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Uzimajući u obzir vreme koje protekne od konzumacije do pojave prvih simptoma trovanja inkubacione periode delimo na duge i kratke.

U kratkom inkubacionom periodu prvi simptomi trovanja javljaju se nakon 30 minuta, pa najkasnije do tri sata posle jela. Ovi simptomi su dobar znak da nije reč o najopasnijim vrstama trovanja a, po pravilu, ovakva trovanja se završavaju bez trajnih posledica, ali je, svakako, jasno da je i u tim slučajevima potrebno potražiti odmah pomoć lekara.

Kada je inkubacioni period duži od šest sati (a može biti duži i od dva dana), redovno nastaju trovanja sa teškim, pa često i - fatalnim posledicama. Prilikom ovih trovanja stradaju vitalni organi (jetra, bubrezi, krv i nervni sistem). Ukoliko se ne preduzmu najhitnije mere, te se bolesnik pravilno ne tretira, trovanja se često završavaju smrću, a u svakom slučaju nastaju trajne posledice po organe otrovanog.

Grupu simptoma koji se javljaju nakon kratkog inkubacionog perioda možemo podeliti na:

  1. Muskarinski sindrom
  2. Mikoatropinski sindrom
  3. Gastro-intestinalni sindrom i
  4. Koprinski ili alergoidni sindrom.

Grupu simptoma koji se javljaju nakon dugog inkubacionog perioda delimo na:

  1. Giromitrinski sindrom
  2. Orelaninski ili parafaloidinski sindrom i
  3. Faloidinski sindrom

O svakom ovom sindromu govorićemo deteljno u narednim nastavcima Nature Online.

Natura Online (17.5.2010)