Gljivarski recepti: gratinirane pečurke 

• Recept za ovo jelo pronašao sam u jednoj knjizi na ruskom jeziku o gljivama (u slobodnom prevodu "Gljive ruskih šuma"). Originalni recept sam vrlo malo modifikovao i toplo ga preporučujem svima, kao jedan od najboljih načina za pripremu gljiva. Pri davanju ovog recepta prijateljima (ponekad i prijateljicama) obično bih započinjao:  "Uzmite korpu, obujte čizme i krenite u šumu"...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Ovaj početak, naravno, nije obavezan, iako je, istini za volju, ovo jelo mnogo ukusnije od divljih gljiva (možda ponajbolje od smrčaka ili više izmešanih vrsta divljih gljiva). Ipak, ono se može gotovo podjednako uspešno pripremati i od uzgajanih šampinjona.

Potrebne namirnice:

  • 500 g gljiva
  • 200 g pavlake
  • 150 g kačkavalja
  • 50 g maslaca ili margarina,
  • so, biber, aleva paprika i oigano a može i jedan do dva čena belog luka.

Priprema:

Očišćene i oprane gljive naseckati ne previše sitno i dinstati na maslacu 10 do 15 minuta. Začiniti navedenim začinima po ukusu i dodati pavlaku. Smesu zatim preručiti u vatrostalnu posudu, prekriti listovima kačkavalja ili drugog tvrdog sira i zapeći 15 do 20 minuta na 220 ºC.

Serviranje:

Servirati toplo kao predjelo ili prilog uz meso.

Natura Online (6.5.2009)