Recepti: pljeskavice od gljiva

Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom, pa od toga napravite homogenu smesu. Gustinu podešavajte brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 500 grama gljiva
  • 3-4 čena belog luka
  • dve kašike pšeničnog i dve kašike kukuruznog brašna
  • četiri kašike prezli ili kukuruznog griza (palenta)
  • jaje
  • so i biber
  • začin od sušenog povrća
  • veza peršuna
  • aleva paprika.

Priprema:

Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom. Napraviti homogenu smesu. Gustinu podešavati brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu.

Pržiti na vreloj masnoći dok ne porumene.

Serviranje:

Pljeskavice mogu biti prilog uz meso ili samostalno jelo (u tom slučaju duplirati količine) uz koje, kao prilog, najbolje idu prženi krompirići ili pire od krompira.

Prijatno.

Natura Online (13.7.2009)