Recepti: kvrguš sa gljivama

Ovo je staro jelo koje se priprema na razne načine. Ova modifikacija je, po meni, najinteresantnija. Preporučujem upotrebu šumskih gljiva mada je odlično i uz šampinjone ili bukovaču...

Priprema i piše: Vlada Janjić, dipl. ing

Za šest osoba potrebno je:

  • jedno pile ili oko jedan kilogram pilećeg mesa (bataci, krilca, ko šta voli)
  • kačamak od oko 200 g kukuruznog brašna
  • 400 g gljiva
  • 400 g pavlake
  • 150 g kačkavalja
  • so i biber
  • aleva paprika
  • začin od sušenog povrća
  • origano i
  • 4 čena belog luka.

Priprema:

Meso izdeliti na manje delove (ukoliko je celo pile potrebno ga je samo istranžirati), začiniti navedenim začinima i ostaviti da odleži dva do tri sata.

Pripremi se kačamak, može i prema receptu koji se nalazi takođe na Naturi Online. Pre nego što se skine sa vatre u kačamak dodati sitno seckan beli luk, pa se kačamak raspe u vatrostalnu posudu (najbolje zemljanu) koja je prethodno zamašćena.

Preko kačamaka ređati meso, pa sve zapeći 20 minuta na 200º C. Preko zapečenog mesa ređati krupno seckane gljive, posuti origanom, zaliti umućenom pavlakom, pa preko svega posuti narendani kačkavalj.

Vratiti u rernu i peći narednih 30 minuta.

Serviranje:

Ovo je i jelo i prilog uz koji odgovaraju osim belih i lakša crna vina.

Natura Online (10.2.2010)