Recepti: gljivarski koktel 

• Ovo je lagana osvežavajuća salata koja se može servirati kao predjelo. Uz nju predlažem ohlađeno mirisno belo vino (šardone, temjanika ili traminac). Ideja je u osnovi koktel od škampa, ali kako ih je nemoguće u Moravi upecati, predlažem ovu alternativu...

Priprema i piše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:

  • 300 g šampinjona,
  • 500 g belog pilećeg mesa,
  • glavica zelene salate,
  • dva paradajza,
  • konzerva tunjevine,
  • 200 g pavlake,
  • 200 g majoneza,
  • kašika senfa,
  • kašika kečapa (ili paradajz pelata),
  • so i biber,
  • kašičica sirćeta,
  • sok od četvrt limuna i sok od pola pomorandže.

Priprema:

Očistiti šampinjone, naseći ih na krupno (ili ih ne seći ukoliko su sitniji) i blanšrati ih uz dodatak soli i kiseline.

Belo pileće meso ispržiti na margarinu. Kada se meso ohladi naseckati ga na sitne komade (manje od polovine zalogaja). Opranu salatu izrezati na trake. Paradajz očistiti od semena i sitno iseckati.

Izmešati meso i gljive sa svim ostalim sastojcima.

Serviranje:

Servira se hladno, može i kao koktel od škampa tj. u dubljoj ovalnoj čaši na dno staviti led pa preko leda dva lista salate, a preko salate koktel i na kraju ukrasiti kriškama pomorandže (a i ne mora).

Natura Online (14.5.2011)