nedelja, april 21, 2019

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Čorba od lisičarki

U dublju posudu sipati malo ulja i rastopiti maslac pa upržiti sitno seckani luk. Kada luk postane staklast dodati sitno iseckane gljive lisičare, pa dinstati desetak minuta... Ovaj jednostavan recept pružiće vam puno bogatstvo ukusa lisičarke.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

PREDJELA SA GLJIVAMA

Salata od sirovih šampinjona

Šampinjone naseći na tanke listiće i dodati im sitno seckani beli luk, so, sok od pomorandže i maslinovo ulje. Izmešati, pa posuti sitno seckanim peršunom...

Priprema i piše Vlada Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljive pržene "natur"

Ovako pripremljene gljive zadržavaju sopstvene karakteristike i nakon termičke obrade i začinjavanja, pa bi ovo bio način pripreme koji preporučujem za upoznavanje sa svakom novom vrstom što, naravno, ne znači da se na ovaj način ne možete sladiti i sa dobro poznatim vrstama...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

RECEPTI SA GLJIVAMA

Južnjačka uteha

Kako sam izmenio originalni recept u dovoljnoj meri da to nije samo mala modifikacija već, slobodan sam da tvrdim, sasvim novo jelo, dao sam sebi za pravo da dam novi naziv jelu. Osnovni recept je piletina u kiselo-slatko-ljutom sosu. I uz ove izmene valjalo bi zadržati taj karakter jela – ono mora biti i kiselo i slatko i veoma ljuto. Oni koji ne jedu ljuto ne bi trebalo da se plaše ovog recepta. Mnogima je ovo bilo prvo stvarno ljuto jelo koje su jeli i svima se dopalo.

 Priprema i piše Vlada Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pečeni šampinjoni

Ovo je jedan od onih recepata koji potvrđuju pravilo "što jednostavnije - to bolje" a koji, kod priprema gljiva, prevashodno i - važi. Filovane pečurke peći na 200 0C 20 minuta i servirati ih tople kao predjelo ili kao prilog uz meso.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljivarska karbonara

Špagete se obare u vodi uz dodatak soli. U drugoj posudi na maslacu upržiti slaninu, dodati sitno seckani luk, pa kada on postane staklast dodati krupno nasečene pečurke i sitno seckanu papričicu. Da ne bi bilo suvo dodati malo mleka...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing