NORVEŠKA: LJUŠTURE ŠKOLJKI I ISHRANA

Nova hrana za ribe i ljude

Norvežnin Jan Remereit je već sa 12 godina počeo da proučava i eksperimentiše sa hranjivim sastojcima, prvenstveno kao lekom protiv svojih alergija, koje su otežavale njegovo bavljenje sportom. Svoju novu pilulu on zato i opisuje kao prirodni dodatak normalnoj - dijeti. Međutim, ono što je posebno zanimljivo - svaki gram tog preparata razgrađuje 12 grama masti koje zatim napuštaju organizam regularnim putem...

Preveo iz "Norway Now" Dejan Vasilev Rene'

Napravljena od ekstrakta ljuštura školjki, ta pilula, tvrdi Remereit, dovodi do boljeg balansa u ishrani. Svaki gram tog preparata razgrađuje 12 grama masti  koje zatim napuštaju organizam regularnim putem.

Prednost tog preparata je u tome, kaže naučnik, što osim ljudim pomaže i životinjama. Naime, naučnikova nedavno razijena specijalna hrana za farmskog lososa bila je, prema izveštajima, veoma uspešna. Uzgajivači lososa dugo su tražili način da održe "liniju" svojih riba kako bi  što više ličile na one iz prirodne sredine.

Naučna ispitivanja su pokazala da nova hrana za ribe, načinjena od ekstrakta algi, morskih trava i masnih kiselina proizvedene specijalnim procesom razlaganja, takođe stimuliše imuni sistem lososa i pomaže mu u borbi protiv infekcija.

Na nedavnom trgovinskom sajmu u Francuskoj, 400 uvoznika iz celog sveta prijavilo se da predstavlja malu norvešku firmu iz Bratvoga koja je prvu pošiljku, od 175 tona svog efikasnog preparata već poslala u SAD.

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (14.6.2009)